De unde vine numele termopan – marca inregistrata

0 Shares
0
0
0

 

Poate va intrebati cand a aparut cuvantul “termopan”. Acesta a aparut ca marca inregistrata pe la 1941, desi inventia in sine (fereastra termopan cu geam dublu termoizolant), aparuse inca din anul 1930. Cauti rulouri exterioare? Intra pe Elitechmsystem.ro.

Cuvantul termopan insa, este ceva mai scurt si in acelasi timp mai sugestiv, reusind asfel sa se impuna printre celelalte cuvinte care descriau aceeasi inventie, in mai multe tari. De multe ori, acesta mai era numit si “geam termoizolant”.

Cu alte cuvinte, “termopan” a devenit un cuvant general pe care il folosim ori de cate ori ne referim la tamplaria pvc. Cam acelasi lucru s-a intamplat si cu “Adidas” pentru adidasi sau “xerox”, cuvant pe care il folosim ori de cate ori vrem sa ne referim la fotocopii, exemplele putand continua in acest sens.

In Romania, cuvantul “termopan” se foloseste atat pentru izolatia in sine (geamul termoizolant) cat si pentru intregul ansamblu al tamplariei care insoteste acest geam, adica usile sau ferestrele din pvc/lemn stratificat/aluminiu, etc. Geamurile termoizolante (dublu termoizolante) sunt printre noi inca din anii 20, aparand pentru prima data in Statele Unite.

Principiul de izolatie este de fapt foarte simplu, se pun in valoare excelentele proprietati de izolare ale aerului, infiltrandu-se aer intre 2 bucati de sticla (geamuri).

Pvc-ul sau policlorura de vinil a fost descoperit mai devreme, in mod accidental. Acesta a fost descoperit in secolul XIX de catre Henri Regnaut. Productia in masa a inceput in America, incepand cu anul 1933. In Europa, primul stat care a inceput sa produca PVC a fost Germania in 1935, secondata de Franta 4 ani mai tarziu, in 1939.

Totusi, pe scara larga, acest material a inceput sa fie folosit abia dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Termopanele cu profile din lemn stratificat, pvc sau aluminiu au inceput sa fie folosite in detrimentul profilelor normale (din lemn normal), datorita calitatii crescute dar si a altor avantaje asa cum ar fi izolarea mult imbunatatita.

PVC-ul este cel mai potrivit pentru locuintele din ziua de astazi, pentru ca este un material rezistent, se potriveste bine din punct de vedere al design-ului, aproape oricarui fel de cladiri. Este foarte durabil si poate fi folosit zeci de ani daca este curatat la timp si daca i se face mentenanta necesara.

In Romania, ferestrele termopan sunt cele mai folosite, fiind apreciate pentru capacitatea de izolare dar si pentru modul cum arata.

Pvc-ul este un material modern, inovator si care se preteaza la toate cerintele actuale in ceea ce priveste confortul si capacitatile de izolare. De asemenea, pvc-ul este un material greu alterabil, foarte durabil in timp, nefiind necesara o mentananta complexa la perioade foarte scurte. Daca aveti de gand sa renovati o casa, cele mai recomandate sunt ferestrele cu profil pvc.

Acestea pot fi montate fara probleme pe o structura care exista deja si astfel veti fi capabili sa terminati lucrarile de renovare intr-un timp mult mai scurt. Peretii si structura locuintei nu vor fi afectate cu nimic de montarea noilor ferestre, astfel ca nu vor fi necesare reparatii suplimentare.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.