Eveniment cultural de marca la Campia Turzii

0 Shares
0
0
0

Eveniment cultural de marca la Campia Turzii

A doua parte a turneului “Duelul viorilor” din acest an are programat un recital la Campia Turzii, sambata, 13 decembrie, de la ora 19. Recitalul reprezinta cu siguranta evenimentul cultural local al anului 2014. In acest moment, biletele mai pot fi achizionate, in limita disponibilitatii, de la casieria Palatului Cultural “Ionel Floasiu”, la pretul de 10 lei.

Duelul.

Duelul are la origine semnificatia unui act martial in care combatantii incearca sa obtina in mod violent “spalarea onoarei” prin ranirea sau chiar uciderea celuilalt. “Duelul” implica de aceasta data obtinerea unei satisfactii artistice, o sublimare a tensiunilor care se nasc din talentul protagonistilor si calitatea superlativa a instrumentelor. Fata de editiile anterioare ale turneului, noutatea o constituie cele doua concerte cu orchestra si, in cadrul recitalurilor, prezentarea versiunii pentru doua viori si pian a “Anotimpurilor” ( “Las Cuatro Estaciones”, 1965) de Astor Pantaleón Piazzolla.

Armele si combatantii

“Armele” alese fac parte dintr-o categorie supercalibrata pentru obtinerea satisfactiei estetice. Gabriel Croitoru isi exercita personalitatea si experienta celor peste o mie de concerte pe celebrul instrument care i-a apartinut lui George Enescu. Vioara, supranumita “Catedrala”, poarta marca lutierului cremonez Giuseppe Antonio Guarneri (del Gesu; 1731) si a fost redata circuitului concertistic dupa o pauza de mai mult de cincizeci ani, in urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii si Cultelor si Muzeul National “George Enescu”, castigat de Gabriel Croitoru care a declarat ca “Vioara Guarnieri sună mai bine decât Stradivarius şi are o încărcătură sentimentală mai bună” (sursa Gandul.info).

Liviu Prunaru aduce in “duel” vioara Stradivarius “Pachoud” (1694) si o vasta experienta concertistica. In cariera solistica a lui Liviu Prunaru sunt cuprinse colaborari cu unele dintre cele mai renumite orchestra din lume (London Philarmonic Orchestra, Orchestre National de Belgique s.a.), in prezent fiind concert-maestrul orchestrei Royal Concertgebouw Amsterdam. Vorbind despre tehnica sa, solistul a declarat ca are o relatie speciala cu celebrul instrument: “Probabil că m-am împrietenit şi mai mult cu vioara şi încep deja să transfer cunoştinţele pe care le aveam, de pe cântatul Guarneri, timp de 16 ani , pe Stradivarius.”(Sursa Romanialibera.ro).

Punerea in scena a “duelului” este completata de prezenta pianistului Horia Mihail, caruia ii revine, conform regulilor duelului, rolul de secundant. Debutul timpuriu, numarul impresionant de concerte si recitaluri de-a lungul a patru continente, proiectele in care pianistul este implicat garanteaza, daca mai era nevoie, inalta tinuta artistica si confirma succesul de care se bucura “Duelul viorilor” in ultimii trei ani.

Un articol by Mood Media Grup

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.