Mircea Viorel si comunicarea simbolica

0 Shares
0
0
0

expozitie Mircea Viorel

Luna decembrie a acestui an a prilejuit la Campia Turzii cateva manifestari culturale intre care expozitia de sculptura a artistului plastic Mircea Viorel nu a trecut neobservata. Evenimentul a fost sustinut de Asociatia Culturala “Campia Turzii 775”, Uniunea Artistilor Plastici din Romania si Primaria si Consiliul Local Campia Turzii.

mircea-viorelDesi expune individual pentru prima data la Campia Turzii, lucrarile lui Mircea Viorel au beneficiat de o larga recunoastere in tara si strainatate. Absolvent al Academiei de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca (1996) si membru al UAP, filiala Turda, Mircea Viorel a participat la peste douazeci de expozitii de grup in tara (Cluj-Napoca, Zalau, Turda) si in Ungaria, Austria, Italia; are la activ patru expozitii personale (2000-2013) si cinci participari la taberele de creatie de la Sarmas, Muntele Baisorii, Valea Vadului si Magura Racatau (1996-2013). Este de asemenea autorul Monumentului Eroilor din Sarmas (1998). Actualmente este profesor in cadrul Palatului Copiilor din Campia Turzii.

Presedintele Asociatiei Culturale “Campia Turzii 775”, Mircea Ciociu, considera ca “preocuparea lui Mircea Viorel pentru sculptura, pictura, numismatica, arheologie si paleontologie se pliaza pe personalitatea unui om mai degraba modest si dedicat suta la suta activitatii si creatiei sale decat tendintei de a iesi in fata cu orice chip”.

In deschiderea expozitiei, curatorul filialei Turda a UAP a afirmat ca Mircea Viorel are in vedere “… un ciclu care l-a preocupat inca din vremea studentiei si continua; este ciclul în care fiecare forma este cautata în piatră, lemn sau metal”.

Expozitia lui Mircea Viorel din 12 decembrie 2014 pune in lumina preocuparea artistului pentru arhaic si traditional, reusind prin formele contemporane de exprimare plastica sa dezvolte la nivel vizual si imagistic o constanta in ecuatia temporalitatii.

Tematica pe care artistul o intentioneaza face trimitere directa la adevarul unei rationalitati semnificante, cum ar fi ritualul si forma simbolica de manifestare a unui adevar estetic, in care accentul se pune pe comunicare si temporalitate. “Materia, semnul si simbolul reprezinta pentru mine modalitati de transmitere plastica a arhaicului si a unor idei traditionale. Prin aceste lucrari incerc sa creez un arc peste timp apeland la utilitatea tehnicilor moderne de realizare a plasticitatii”, a declarat artistul.

Intre obiectele prezentate in cadrul acestei expozitii un loc aparte l-a avut piesa “Vrajitoarea”, fara ca prin aceasta artistul sa se departeze de la tema propusa. “Vrajitoarea” este o piesa simbolica executata aproximativ ca in cultura traditionala populara. Ea este realizata din forme mari, stilizate, care aduc spre forma corpului uman. La origine, ciuha reprezenta un manunchi de paie sau zdrente atarnate pe un bat si expuse pe dealuri sau in lanuri cu rolul functional de a speria pasarile si de a tine la departare spiritele rele. “Eu m-am folosit de mijloace de expresivitate artistica moderne, am stilizat foarte mult mult forma, dar modul de realizare urmeaza modelul si ideea traditionala populara” a mai declarat Mircea Viorel.

Mesajul principal pe care Mircea Viorel il transmite prin creatiile sale consta in surprinderea mestesugului si a traditiei populare si comunicarea prin mijloace vizuale a unei idei arhaice dublata de o tehnica moderna de realizare.

Un articol Mood Media Grup

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like