Iarna la Campia Turzii … ca pe olita

0 Shares
0
0
0

Iarna la Campia Turzii … ca pe olita

“A-nceput de ieri să cadă / Câte-un fulg…” , zice poetul si tot de la el citire: “Ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară!” . Foarte frumos! Asa, si? Ce putem noi sa facem daca ninge? Doar e iarna! Da, e iarna, dar nu e nici “Iarna”, nici “Iarna pe ulita” de V. Alecsandri. E iarna la Campia Turzii… iar.

Imi aduc aminte ca in decembrie 2012 era o zapada grozava dupa o singura noapte de ninsoare si, prin grija autoritatilor locale, am putut beneficia de ea din plin, adica zile in sir. Cum adica? Pai, uite asa, ca ori de cate ori ninge, cuiva i se rupe simbolic. Nu stiu cum ar trebui sa anunte Administratia Nationala de Meteorologie despre ce si cum va fi, si chiar este, ca sa priceapa si onor edilii ce au de facut in situatia data. Sau poate ca ei cred ca avertizarile sunt asa, niste anunturi porn-matrimoniale (!), sau vorba aceea: bate saua sa priceapa iapa!

Si ca sa nu se creada ca vorbesc in dodii, ia sa vedem ce zice site-ul ANM pentru zona Transilvaniei: “Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va fi în scădere, pentru ca începând cu data de 3 ianuarie să crească din nou, ninsorile fiind de asteptat la nivel local aproape în fiecare zi până la sfârşitul intervalului de prognoză.”( http://www.meteoromania.ro/anm). Acuma sa ne intelegem, sigur nu e cod rosu, dar vorbim totusi de -5 grade Celsius, viteza vantului de 10-12 km/h si aproximativ 5 cm de zapada.

Nici presa locala nu evitat subiectul, dar cine sa inteleaga? Ca umblator pe strazile din Campia Turzii pentru mine asta inseamna trafic ingreunat, alunecus si nu va spun parerea celor aflati la volan ca n-au primii trei oameni de vaza ai municipiului destule frigidere sa depoziteze atata carne cata li s-a oferit. Sa nu ziceti ca n-ati stiut, va anunt ca pe 30 decembrie ar trebui sa fiti pregatiti din nou! Accentul se pune pe ar trebui.

Poate nu inteleg eu bine, dar asta inseamna ca trebuie sa fii pregatit din toate punctele de vedere pentru deszapezire (de evitat, va rog, alte forme ortoepice) chiar daca e vorba de ninsoare moderata din punct de vedere cantitativ. Nu cred ca e obligatoriu sa te prinda ora noua dimineata ca sa pui utilajele din dotare (presupun cu buna-credinta ca ele chiar exista) si oamenii din subordinea administratiei locale la treaba pentru ca oamenii sa poata circula in conditii decente si de maxima siguranta pe strazile patriei.

De asemenea, sunt convins ca nu e (ne)voie, pentru buna gospodarire a municipiului, sa actionezi cu un utilaj abia la ora douasprezece pe strada principala(sic!), dupa ce ai avut proasta inspiratie sa postezi pe retele de socializare ce harnic esti de dimineata. Curios lucru si utilajul cu pricina: lasa in urma exact ce era si in fata lui. Iar din afirmatia “facem ce ne propunem” (sau asa ceva) eu unul inteleg ca e vorba doar de haos, minciuna si amatorism. Nu acelasi lucru se intampla in localitatile invecinate si nu ma refer la Turda unde…pfau!

Noroc cu cate un gospodar, care plin de civismul celor sapte ani de acasa, pune mana pe scula din dotarea proprie si face trecatorilor loc sa-si scuture picioarele umplute de zapada adunata pe trecerea de pietoni care daca nu se vede… deci nu exista.

primarul Hanga inzapezitCu aceasta ocazie, se cuvine sa multumesc, totusi, Primariei (si Consiliului Local?) pentru bucuria facuta micutilor de a-si putea scoate saniutele pe aleeile dintre blocuri si in fata casei domnului Primar unde zapada creste mai ceva ca detergentul cand da de apa.

Te pomenesti ca o fi ramas, saracul, prins de zapada pe undeva prin tara (ghinion, na, nu-I omul de vina), deci nu e acasa, ca altfel nu-mi explic de ce doar vecinii dansului au curatat zapada adunata pe trotuarul din dreptul caselor lor. Ori te pomenesti ca or fi altii si mai gospodari ca primul gospodar al cetatii?

Pentru cei carora li se pare ca n-au inteles, mesajul e simplu: eu as vrea ca dimineata la opt strazile sa fie curatate de zapada, inclusiv cele fac legatura intre Aurel Vlaicu, Ghe. Baritiu si Republicii si as mai vrea ca cei responsabili de acest fapt sa nu se mai laude ca si-au facut doar datoria. Oare si-o vor face vreodata in mod transparent?

Un articol Mood Media Grup

drumuri iarna la Campia Turzii

dezapezire Campia Turzii

sanius la Campia Turzii

 

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.