Care sunt orele recomandate de somn in functie de varsta

0 Shares
0
0
0

Ore recomandate de somn in functie de varstaTiparele de somn se schimba de-a lungul vietii si de aceea exista un ghid acceptat de oamenii de stiinta care indica numarul de ore de somn recomandate in functie de varsta. Este un parametru fiabil pentru a asigura o odihna buna. Vezi aici ce inseamna somnul rem.

Astazi se stie ca tiparele de somn se schimba in functie de stadiul vietii in care ne aflam. De aceea, exista ore de somn recomandate in functie de varsta, deoarece nevoile organice si stilul de viata variaza in timp.

Potrivit unui articol publicat in 2002 de Journal of Clinical and Health Psychology, odihna este esentiala pentru buna functionare a creierului. De fapt, nu obtinerea suficient de somn poate aduce probleme de sanatate; in acelasi mod, dormit prea mult este, de asemenea, nu este recomandabil.

Cu toate acestea, daca timpul de care fiecare are nevoie pentru a dormi depinde de diferiti factori, care este importanta respectarii orelor de somn recomandate de experti in functie de varsta? Cati avem? Mai jos, va oferim toate informatiile despre aceasta.

Importanta obtinerii cantitatii potrivite de somn

Orele de somn recomandate in functie de varsta nu sunt o cifra exacta. In realitate, este dificil sa se determine cu exactitate orarele. Astfel, exista adulti tineri care dorm cinci ore si acest lucru este perfect pentru ei, in timp ce altii trebuie sa doarma noua ore.

A sti daca dormim cantitatea potrivita de timp depinde mai degraba de semnele care indica faptul ca nu ne odihnim suficient. In general, atunci cand o persoana se simte somnolenta si iritabila in timpul zilei, este un simptom ca nu se odihneste corespunzator.

De asemenea, atunci cand cineva se trezeste dimineata si adoarme din nou in cateva minute, probabil ca nu a avut o odihna satisfacatoare.

Se spune ca un test fiabil pentru a sti daca dormi bine, este sa dormi timp de 15 zile fara restrictii (acest lucru se poate face in vacanta). Daca la sfarsitul acestei etape nu exista tulburari de somn si programele sunt regulate, persoana are o odihna buna.

Ore recomandate de somn in functie de varsta

Acum, dupa cum am observat deja, timpul adecvat de somn variaza in functie de varsta. De fapt, Fundatia Nationala a Somnului (FSN) a prezentat o noua lista cu numarul minim si maxim de ore de odihna adecvate in functie de varsta.

Aceasta lucrare se bazeaza pe cele mai recente cercetari stiintifice in acest sens. Pe baza acestui raport, orele de somn recomandate de experti sunt dupa cum urmeaza:

  • Nou-nascuti(0-3 luni): intre 14 si 17 pe zi.
  • Sugari(4-11 luni): intre 12 si 15 ore in fiecare zi.
  • Copii mici (1-2 ani):intre 11 si 14 ore.
  • Prescolari (3-5):intre 10 si 13 ore.
  • Varsta scolara (6-13):de la 9 la 11 ore.

Adulti : 7-9 ore de somn.

In plus fata de varsta, alti factori pot afecta numarul de ore de somn de care aveti nevoie. De exemplu:

  • Calitatea somnului.Daca somnul tau este frecvent perturbat, nu dormi bine. Calitatea somnului este la fel de importanta ca si cantitatea.
  • Privarea anterioara de somn.Daca suferiti de lipsa somnului, numarul de ore de somn de care aveti nevoie creste.
0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like