Cum se face compactarea solului?

0 Shares
0
0
0

Cum se face compactarea solului?
Compactarea duce la compresia porilor care altfel transporta aerul si apa. Acest lucru impiedica cresterea radacinilor si poate sa duca la un deficit de oxigen. Compactarea poate sa duca la o scadere severa in randment.

Compactarea solului se face utilizand maiuri compactoare. Prin definitie compactarea solului inseamna ca densitatea acestuia va creste in momentul in care solul se comprima.

Solul devine mai dens si pentru fiecare litru de sol se va obtine o greutate mai mare in momentul in care porii sunt comprimati. De multe ori se inteleg usor si se evalueaza la fel de usor efectele de tasare a pamantului urmarind rotile de tractor si rola care se deplaseaza peste pamant in conditiile de umiditate.

Compactarea duce si la impiedicarea cresterii radacinilor si afecteaza foarte mult rezistenta mecanica pentru dezvoltarea radacinilor in mai multe moduri. Compactarea va reduce numarul dar si dimensiunea porilor mari, denumiti macropori.

Exista mai putini pori care au un diametru mai mare comparativ cu cel al radacinilor in care acestea se dezvolta liber si fara rezistente mecanice. Compactarea va creste si rezistenta mecanica a solului pentru ca particulele de sol vor fi presate mult mai strans.

Compactarea solului va limita si miscarea apei in sol. Acest lucru va determina saturarea apei din straturile superioare care la randul lor vor duce si la deficienta de oxigen pentru radacini. Starea de afanare in care se afla solul afecteaza cu mult disponibilitatea pentru diverse substante nutritive din plante precum azotul si manganul.

Pentru conditii anaerobe, denitrificarea va duce la pierderi considerabile de azot sub forma dioxidului de azot sau a gazului de azot in aer. Compactarea poate sa reduca azotul din sol.

Pentru a evita compactarea solului va trebui sa utilizati masuri pentru remediere care sa poata contribui la mai buna structurare a solului pentru o perioada lunga de timp. Aceste masuri includ drenaj, structura de var si pastrarea solului acoperit.

Sistemul de aerare sau de cultivare a solului este in general critic pentru compactare. Este foarte important sa evitati cultivarea in momentul in care solul este foarte umed.

Solul uscat are o capacitate mult mai buna pentru a suporta incarcarea pe cand solul umed este comprimat la o presiune similara. Tinand cont de suprafetele mari de contact si de umarul de treceri printr-un anumit loc este recomandat sa fiti atenti si cum va deplasati cu masina pe sol daca nu doriti ca acesta sa se compacteze.

Este recomandat sa se efectueze lucrari de compactare cu utilaje specializate in locurile in care este nevoie de o nivelare optima a terenului si in care aceasta actiune este necesara.

Un studiu arata ca productia de greu primavara, de orz si de ovaz este influentata in mod pozitiv de compactare mai exact de trecere si semanat, dar trebuie sa mentionam ca in acest sens nu se folosesc maiurile compactoare ci pur si simplu compactarea este realizata de utilajele de semanare.

Cele mai afectate sunt in general culturile de mazare care sunt si foarte sensibile in cazul in care apare deficit de oxigen in sol si de aceea va recomandam sa tratati cu responsabilitate problema compactarii.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.