Muzeul ilegalitatii se va inaugura la Campia Turzii

0 Shares
0
0
0

Muzeul ilegalitatii se va inaugura la Campia Turzii!

Din capul locului vreau sa precizez ca aceasta ancheta, inceputa cu vreo trei luni in urma, nu are nici o conotatie politica de nici un fel . Este pur si simplu un demers jurnalistic foarte bine documentat si probat. Nu ne-am permite sa facem astfel de acuzatii daca nu am avea probe certe care sa le demonstreze.

Toate probele au fost verificate si rasverificate, tocmai pentru o acuratete cat mai mare a informatiei oferite, astfel incat sa nu lasam nici o urma de dubiu asupra ceea ce dorim sa demonstram.

Dupa cum stiti, in urma cu cateva luni a fost demarata o lucrarea ampla de restaurare a cladirii istorice, cuprinse in patrimoniul cultural national, este vorba despre fostul dispensar TBC(asa cum il stim multi dintre noi) . Aceasta cladire a fost sediul Primei Scoli Romanesti din localitate, o cladire plina de istorie si traditie culturala pentru comunitatea noastra.

Administratia locala, in frunte cu domnul Petre Pop si primarul Radu Hanga au lansat ideea realizarii unui muzeu al istoriei si traditiilor noastre acolo. Astfel au renovat cladirea respectiva in cadrul proiectului Cultura salveaza Orasul.

Pana aici absolut nimic iesit in comun. Lucrarea a fost executata de o firma de constructii care a si fost platita cu o suma de aproximativ 500.000 lei pentru lucrarile prestate.

Insa de aici incep problemele! In urma unei sesizari am aflat cu stupoare ca terenul pe care se afla asa zis-ul muzeu nu se afla in patrimoniul municipiului Campia Turzii, ba mai mult am aflat Primaria nu are nici autorizatie de constructie si nici aviz de la Ministerul Culturii pentru lucrarile efectuate(cladirea fiind in patrimoniul national).

Aceste informatii mi se pareau la momentul respectiv imposibile, nu este nimeni atat de inconstient sa construiasca pe terenul altuia fara sa aiba acordul acestuia, sa construiasca fara autorizatie de constructie si in plus sa restaureze un monument aflat in Patrimoniul National fara aviz de la Ministerul Culturii.

Am inceput documentarea, iar primul soc l-am avut cand am intrat in posesia unui extras CF care dovedestea ca terenul respectiv NU APARTINE PRIMARIEI, ci Episcopiei Ortodoxe Romane, si asta inca din anul 1948, dupa cum se poate vedea in actul de mai jos:

extras CF teren

Cu alte cuvinte Primaria Campia Turzii, ca si institutie s-a apucat de construit pe un teren strain fara nici un drept in acest sens din partea proprietarului. Aceasta prima dovada ne-a pus semne mari de intrebare asupra existentei unei Autorizatii de constructie, act care nu poate fi obtinut fara un extras CF al terenului care sa dovedeasca dreptul de executie al proprietarului.

In acest sens am inaintat o cerere pe legea transparentei, nr 544, Primariei in care le-am cerut sa ne specifice daca au acele documente si in plus Aviz de la Ministerul Culturii pentru restaurare de Monumente Istorice. Raspunsul Primariei m-a naucit de-a dreptul! Dupa cum puteti vedea in actul de mai jos Municipalitatea isi recunoaste toate “capetele de acuzare”, faptul ca nu au nici autorizatie de constructie si nici aviz al Ministerului Culturii.

legea 544-1

legea 544-2

La momentul cand noi primeam acest raspuns lucrarile respective erau deja efectuate. Absolut toate acele lucrari s-au desfasurat in ILEGALITATE!

Am fugit repede si am cautat legea Autorizarii Constructiilor nr. 50 din 29 iulie 1991, sa vedem daca asa ceva este permis de lege, si am constata cu stupoare urmatoarele :

ART. 3
(1) Construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru:
…….
b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil – teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate;
ART. 6
(1) Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile prevăzute la art. 4:
……
(5) Certificatul de urbanism nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii. 

ART. 7

(1) Autorizaţia de construire se emite pentru executarea lucrărilor de bază şi a celor aferente organizării executării lucrărilor, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care cuprinde, în copie, următoarele documente:
a) certificatul de urbanism;
b) dovada, în copie legalizată, a titlului asupra imobilului, teren şi/sau construcţii şi, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi şi extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel;

ART. 24

Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:
a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) şi g), cu excepţiile prevăzute de lege; 

Cu alte cuvinte toate acele lucrari de restaurare au fost efectuate in afara legii!! Aceste ilegalitati grosolane au fost efectuate de Primaria Campia Turzii, lucrari efectuate pe banul public!

Mi se pare aproape imposibil de comentat o astfel de situatie, in care o institutie a statului Roman incalca legile cu atata nonsalanta.

Deci aceste dovezi nu cred ca mai au nevoie de comentarii, ramanand la latitudinea dumneavoastra a fiecaruia de a intelege ce vreti si cred a organelor abilitate de a cerceta mai in profunzime acest caz.

Am impresia ca in acest caz putem afirma cu tarie ca ILEGALITATEA bate Brandul, la Campia Turzii.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.