Tot ce trebuie sa stim despre ceasuri

0 Shares
0
0
0

Tot ce trebuie sa stim despre ceasuri
De foarte mult timp mi-am facut obiceiul sa cumpar ceasuri care sa imi completeze tinutele. Initial nu m-a interesat altceva decat zona fashion dar cu timpul am ajuns sa ma documentez si in ceea ce priveste modul in care ceasurile au aparut si parerile pe care specialistii le au in ceea ce priveste calitatea ceasurilor. Am descoperit o istorie interesanta si de aceea in acest articol vom discuta despre ceasuri.

Ceasul reprezinta un instrument cu care se masoara timpul si in mod normal denumirea de ceas face referire la dispozitivele care indica ora exacta in conformitate cu un standard de timp si termenul de cronometru se refera la acele dispozitive care pot sa masoare durate de timp.

Termenul ceas este utilizat si pentru dispozitivele care pot sa indice ora exacta transmisa in satelit de catre un dispozitiv care se afla la distanta. Ceasurile pot sa fie purtate la incheieturi si legate de lantisoare sau purtate in buzunarele de la vesta si de la pantaloni. Ceasurile de mana sunt cele mai des utilizate in prezent desi cele mai elegante sunt cele cu lant pentru buzunar.

Un ceas cu dimensiuni mari fixat in zonele publice, pe fatadele cladirilor, sau pe pereti interiori si prevazut de regula cu un mecanism sonor ce anunta unitatile principale de timp poarta denumirea de orologiu.

Ceasurile de mana au aparut din ceasurile portabile care erau operate de arcuri. Ceasurile cu arc au aparut pentru prima data in secolul XV in Europa. Ceasurile se purtau in buzunare pana tarziu in secolul XVII moment in care ceasurile au inceput sa se dezvolte.

Inainte ca un ceas de mana sa devina popular ceasul a suferit si alte transformari. In anul 1920 ceasurile au fost purtate asa cum am spus si mai sus in buzunare si aveau si un capac la care se agata un lantisor.

O sursa care indica provenineta cuvantului ceas in engleza este un cuvant din limba egleza veche ce insemna persoana de ceas pentru ca a fost folosit de catre paznicii oraselor pentru a putea urmari timpul care trecea pe parcursul unui schimb in care lucrau.

Ideea de ceas de mana se intoarce inapoi in vremea in care se produceau primele ceasuri. Regina Angliei, Elisabeta I a primit un ceas in anul 1571 care a fost descris ca fiind un ceas ce ar fi trebuit sa fie purtat la mana. Inca de la inceput ceasurile de mana au fost utilizate de femei aproape in exclusivitate pe gand barbatii au utilizat ceasuri de buzunar pana pe la inceputul secolului 20.

Primii barbati care au purtat ceasurile de mana au fost cei care lucrau in armata la finalul secolului 19 moment in care a fost tot mai important sa se poata sincroniza tacticile in timpul atacurilor fara sa se utilizeze semnalizarile care atragea atentia inamicilor dezvaluind si planurile.

Un prim pas care a dus la aparitia ceasurilor a fost in mod evident infigerea unui simplu bat in pamant. In acest mod oamenii puteau sa utilizeze un ceas solat pentru a putea masura timpul cu ajutorul umbrei pe care acesta o avea si care se muta in jurul sau.

0 Shares
1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like