Ce este ecografia abdominala?

0 Shares
0
0
0

Ce este ecografia abdominala?O ecografie abdominala este un test imagistic care produce o imagine a organelor si a altor structuri din abdomenul superior, inclusiv ficatul, vezica biliara, splina, pancreasul si rinichii.

Vasele de sange care duc la unele dintre aceste organe, cum ar fi vena cava inferioara si aorta, pot fi de asemenea examinate cu o tehnica ecografica speciala numita ecografie Doppler. Aceasta tehnica evalueaza viteza sangelui pe masura ce curge printr-un vas de sange.

De ce se efectueaza ecografia abdominala?

Ecografiile abdominale sunt utilizate pentru a verifica organele majore din cavitatea abdominala (vezica biliara, rinichii, ficatul, pancreasul si splina) pentru afectiuni precum cheaguri de sange, calculi biliari, hernie, pancreatita, pietre la rinichi, tumori, apendicita si lichid in cavitatea abdominala.

De asemenea, este recomandat ca barbatii cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani, care fumeaza sau obisnuiau sa fumeze, sa aiba o eco abdominala Cluj pentru a detecta un anevrism aortic abdominal – un balon asemanator balonului in aorta care poate pune viata in pericol.

Ce presupune o ecografie abdominala?

Cand ecografia abdominala este programata, vi se vor da instructiuni despre evitarea mancarii si bauturii inainte de examen (aceste instructiuni sunt specifice tipului de examen pe care il faceti).

Este foarte important sa ii aduceti la cunostinta medicului daca ati avut o clisma de bariu sau o serie de teste GI superioare (gastrointestinale) in ultimele doua zile. Bariul care ramane in intestine poate interfera cu testul cu ultrasunete.

Ce se intampla in timpul unei ecografii abdominale?

O ecografie abdominala poate fi facuta in ambulatoriu. Asta inseamna ca te duci acasa in aceeasi zi. Sau poate fi facut ca parte a unui sejur in spital. Testele pot varia in functie de starea dumneavoastra si de practicile furnizorului de servicii medicale.

In general, o ecografie abdominala urmeaza acest proces:

  • Vi se va cere sa indepartati orice imbracaminte, bijuterii sau alte obiecte care pot interfera cu scanarea.
  • Daca vi se cere sa indepartati hainele, vi se va da un halat.
  • Va veti aseza pe o masa de examen. Veti sta fie pe o parte, fie pe spate, in functie de zona specifica de examinat.
  • Un gel limpede, pe baza de apa, va fi pus pe piele peste zona abdominala.
  • Traductorul va fi presat pe piele si mutat in jurul zonei studiate.
  • Daca se evalueaza fluxul de sange, puteti auzi un sunet whoosh, atunci cand este utilizata sonda Doppler.
  • Odata terminata examinarea, gelul va fi sters.

Testul ecografic abdominal in sine nu provoaca durere. Dar faptul ca trebuie sa stai nemiscat pentru test poate provoca disconfort usor. Si gelul se poate simti rece si umed. Tehnologul va utiliza toate masurile posibile de confort, si va finaliza testul cat mai repede posibil, cu scopul reducerii oricarui disconfort.

Ce se intampla dupa o ecografie abdominala?

Nu este nevoie de ingrijire speciala dupa o ecografie abdominala. Puteti sa va intoarceti la dieta si activitatile dvs. normale, cu exceptia cazului in care furnizorul de servicii medicale va spune altfel. Furnizorul dvs. va poate oferi alte instructiuni dupa test, in functie de situatia dvs. particulara.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like