Viceprimar valid sau NU la Campia Turzii?

0 Shares
0
0
0

Viceprimar valid sau NU la Campia Turzii   *fotografie preluata de pe Turdalive.ro

Tocmai pe cand credeam ca povestea cu aceasta demitere si numire noua in functia de viceprimar a municipiului nostru s-a sfarsit un anume domn, Florin Talos, la care ii multumim pe aceasta cale, a sesizat un aspect interesant cum ca noua numire nu ar fii valida din punct de vedere legal. 

Domnul Talos a scris urmatoarele : “Instanta de contencios administrativ va fi sesizata de o terta persoana cu sau fara voia ACL sau a prefectului. Fara votul celor doi GAL din CL, vot ilegal si in conflict de interese hotararea CL de alegere a lui Gal ca viceprimar nu era posibila conf art.46 din legea 215.

Deci problema e ca si rezolvata, e doar chestiune de timp. Secretarul daca e secretar ar trebui sa refuze semnarea hotararii CL in cauza pentru legalitate.

Povestea devenea interesanta, astfel incat am cercetat legea cu pricina care zice destul de clar asa :

Functionarea consiliului local
Art. 46
(1) Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul local care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un
 interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local.

(2) Hotararile adoptate de consiliul local cu incalcarea dispozitiilor alin. (1) sunt nule de drept. Nulitatea se constata de catre instanta de contencios administrativ. Actiunea poate fi introdusa de orice persoana interesata.

Deci si prin urmare, cel putin doua voturi din cele obtinute de noul viceprimar nu ar trebui sa fie validate aflandu-se in conflict de interese, este vorba de votul noului viceprimar, care conform acestui paragraf nu se poate vota pe el insusi si cel al unchiului sau (ruda de gradul 2) domnul consilier local Gal Samoila!

Citind asadar legea si spusele domnului Talos, vedem pe fata si in mod evident ca noul viceprimar nu este valid din punct de vedere legal. Am aflat apoi tot de la o terta persoana de un caz similar (precedent),  la Turda, cand, nu cu mult timp in urma s-a luat o decizie pe baza aceleasi legi, de catre domnul Prefect in consecinta, anulandu-se votul si fiind declarata nula de drept respectiva hotarare de consiliu local.

Am intrat in posesia acestui document prin care prefectul justifica nulitatea acestui act. Pentru a fii corecti pana la capat am sa public acest document pentru a putea fii cercetat de catre cei interesati. Gasiti documentul oficial in forma sa exacta aici.

O sa va rog sa il studiati cu atentie si sa trageti concluzia ca atare! Dupa o vreme am avut o reactie de la domnul Petre Pop, City Managerul orasului nostru si presedintele PSD Campia Turzii, lucru care ne bucura . Dansul a specificat urmatoarele :

” legea 215 reglementeaza cum se alege viceprimarul….. pe urma prefectura ..si anume serviciul contencios care are competente a spus clar ca este legal sa te votezi . Pe urma sa stii ca toti viceprimarii de dupa 89, s-au votat!!!! 

…….

La Turda a fost cu totul altceva….. a fost sedinta extraordinara si nu ordnara cum prevede legea…pe urma s-a introdus pe ordinea de zi de si nu sa putut explica motivarea introducerii asa cum prevede legea…. a fost revocare ( care insemna sanctiune) si nu schimbare cum prevede legea……

Trebuie sa imi recunosc limitele in a intelege cadrul atat de complicat al interpretarii legii in mediul institutional romanesc, de aceea nu afirm nici ca e valid, nici ca nu e valid noul viceprimar. Ma bucur din toata inima ca siteul acesta a devenit un loc de dezbatere libera pe teme de interes pentru cetatean. Asadar concluzia la cele prezentate aici nu poate fi trasa decat de o decizie ferma din partea prefecturii Cluj.

Asteptam cu nerabdare ca acest lucru sa se intample cat mai repede pentru a termina odata povestea aceasta! Si la final ca de obicei va precizez linkurile cu discutiile respective pentru a va dovedi ca nu inventam absolut nimic, si ca tot ce scriem pe acest “blog de opinii” nu este facatura ci porneste de la informatii furnizate de catre voi cetatenii orasului nostru.

Aici gasiti discutia cu domnul Talos de unde a inceput toata povestea : Click aici pentru vizualizare 

Aici gasiti discutia cu domnul Petre Pop, a carui parere este la fel de importanta ca si prima : Click aici pentru vizualzare 

Sunt extrem de interesat de cum se va finaliza aceasta chestiune, in care toti cei implicati par a avea punctul lor de vedere bine argumentat! Imi permit sa fiu neutru tocmai pentru ca nu inteleg modul de “interpretare” a unei legi a statului roman destul de evidente de altfel!

PS Vreau sa multumesc celor peste 100 de cetateni ai orasului nostru care mi-au trimis deja felicitari pentru ceea ce facem si sa le promit ca vom continua sa ne facem treaba ca si pana acum : criticand, punand teme in discutie si evitand pe cat de mult posibil atacurile marsave si nesustinute de dovezi asupra oricui!

Sunt adeptul libertatii de exprimare in limitele decentei si a respectului reciproc si nu am sa ma dezic niciodata de aceste deziderate!

In plus planificam intr-un viitor nu foarte indepartat aparitia unei variante tiparite a celor mai importante articole de pe blogul nostru, si distribuirea ei in mod gratuit la toti cetatenii orasului care nu au internet sau nu sunt obisnuiti sa il foloseasca! 🙂

0 Shares
2 comments
  1. este adevarat ca la Turda au fost trei bube iar la noi doar una ,fiindca legea alesilor locali se refera la toate sedintele nu doar la cele de indata asa ca daca a fost sedinta ordinara legea-i lege nu tocmeala (asa cum a fost la Campia tocmeala)

    1. Domnule Ion Ion va salut cu prietenie,

      pentru mine care nu am lucrat niciodata la stat legea respectiva este foarte clara nu exista echivoc… dar am inteles ca daca o vezi din interior este interpretabila!! O sa vedem ce o sa fie . Noi datoria de informare ne-am facut-o !

      De aici e treaba altora sa decida! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like