Sanatatea mintala se schimba mereu. Multi factori diferiti si evenimentele de viata ii afecteaza in mod pozitiv si negativ sanatatea mintala fiecarui om.
Stresul cauzat de munca, educatia, probleme legate de bani, decesul unei persoane drag sau tulburari de relatii pot provoca toate conditiile de sanatate mintala, cum ar fi depresia si anxietatea. Imbatranirea poate avea, de asemenea, un efect asupra sanatatii mintale.
Sanatatea mintala poate fi impartita in doua definitii. Prima este bunastarea mintala, iar a doua este boala mintala.
Bunastarea mintala acopera domenii cum ar fi optimismul, stima de sine, senzatia de control, satisfactia vietii, senzatia de a face parte din ceva si de a primi sprijin din partea prietenilor si a familiilor.
Afectiunea mintala se refera la o stare diagnosticabila. Aceasta va avea un impact imens asupra capacitatii unei persoane de a functiona, fizic si social. Afectiunea psihica interfereaza cu procesul gandirii, emotiile si abilitatea de a interactiona din punct de vedere social. Bolile includ depresia, schizofrenia si psihozele.
Cum inotul poate imbunatati sanatatea mintala
Orice fel de activitate fizica poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii mintale si a bunastarii, dar inotul este deosebit de eficient.
Inotarea timp de doar o jumatate de ora de trei ori pe saptamana poate sa scada nivelul de stres, sa creasca starea de spirit, sa reduca incidenta depresiei si a anxietatii si sa imbunatateasca tiparele de somn. Formele ritmice si aerobice de exercitii precum inotul imbunatatesc bunastarea psihologica.
Activitatea fizica, cum ar fi inotul, este cunoscuta pentru:
- Imbunatatiti auto-valorile: 30% dintre adultii activi se simt mai putin incurcati.
- Cresterea satisfactiei generale in viata.
Asadar, dupa cum se poate vedea, inotul poate fi extrem de util datorita faptului ca relaxeaza foarte mult psihicul.
De precizat insa este faptul ca inotul are si o multime de beneficii fizice, asa ca vom discuta pe scurt in continuare si despre acest aspect.
Multe persoane isi doresc sa aiba o conditie fizica de invidiat si un corp perfect, asa ca aleg sa practice inotul. De ce inotul? Pentru ca stim cu totii ca acest sport pune intreg organismul in miscare, si provoaca arderea unui numar foarte mare de calorii.
Exista specialisti care sustin ca o jumatate de ora de inot poate duce la arderea unui numar mai mare de calorii decat in cazul practicarii unor exercitii cardio in sala de forta, in 3 ore. Din acest motiv, multe persoane care isi doresc un corp de invidiat, merg de doua – trei ori pe saptamana la bazin.
Cei care nu stiu sa inoate, dar care sunt constienti de avantajele pe care le are acest sport, pot opta pentru cursuri de inot. Exista in capitala de exemplu instructori de inot chiar si pentru copii, asa ca parintii pot opta pentru initiere inot la bazinul Olimpia pentru a-si duce copiii la cursuri de inot.
Pentru adulti, exista bazine de inot in cartierul Ghencea de exemplu. Bazine de inot exista si in alte orase din tara, asa ca si cei care locuiesc in provincie pot invata sa inoate, sau pot practica acest sport, care nu are limita de varsta.