Cu siguranta in momentul in care o persoana moare intr-un alt oras, aceasta va putea fi adusa acasa de catre o companie de pompe funebre, care presteaza si servicii de transport decedati, dupa ce se obtin toate documentele necesare transportului.
Lucrurile insa se complica destul de mult, in cazul in care o persoana plecata la munca in strainatate, in vacanta, sau cu alte scopuri, decedeaza in tara respectiva.
De ce? Pentru ca repatrierea unei persoane decedate in strainatate este mult mai complicata, iar pentru ca persoana decedata sa poata fi adusa in tara, sunt necesare anumite documente, care trebuiesc prezentate pentru obtinerea pasaportului mortuar, fara de care nu se poate face repatrierea persoanei decedate.
In primul rand, in cazul familiilor indurerate care se confrunta cu o asemenea situatie nefericita, trebuie mentionat faptul ca statul roman nu le va veni in ajutor in nici un fel, asa ca in cazul in care persoana decedata a fost la munca in strainatate, atunci familia decedatului poate incerca sa solicite ajutor din partea angajatorului decedatului.
In cazul in care in contractul de munca nu era mentionata o astfel de clauza, nici angajatorul nu este obligat sa contribuie la repatrierea decedatului, insa poate contribui cu bani daca isi doreste acest lucru.
In cazul in care insa, familia dispune de suma de bani necesara repatrierii, atunci cu siguranta nu va mai incerca sa obtina ajutor din alte parti, si se va ocupa de repatrierea decedatului, pentru ca acesta sa fie inmormantat crestineste, in localitatea natala, acolo unde va putea fi vizitat apoi la mormant de catre cei dragi.
Ei bine, trebuie insa precizat faptul ca pentru ca o persoana decedata sa poata fi adusa din strainatate acasa, este nevoie de un sicriu care sa fie in conformitate cu legislatia in vigoare, iar un astfel de sicriu in strainatate poate costa destul de mult.
Mai apoi, cu siguranta conteaza foarte mult si tara in care a murit persoana respectiva, pentru ca repatrierea unui decedat din Marea Britanie de exemplu, cu siguranta va fi mult mai costisitoare pentru familie, decat repatrierea unui decedat dintr-o tara vecina.
De regula, serviciile de repatriere, in functie de firma de pompe funebre cu care alege sa colaboreze familia indurerata, pot costa intre 3000 de euri si 6000 de euro, insa pretul poate sa urce, daca firma de pompe funebre se ocupa si de obtinerea pasaportului mortuar, necesar transportului.
Pentru ca decedatul sa poata fi repatriat, este necesar pasaportul mortuar, iar pentru eliberarea acestuia este nevoie de cartea de identiate originala a mortului, din Romania, este necesar si certificatul de deces eliberat de catre Registrul Civil din orasul in care a decedat persoana, iar acesta trebuie sa fie legalizat cu apostila convorm Conventiei de la Haga.
Mai trebuie si un certificate medical de deces, dar si actul de imbalsamare a decedatului, autorizatia de inhumare oferita de catre judecatorie, autorizatia de transport oferita de catre autoritatile sanitare si itinerariul sicriului.
Toate aceste documente asezate intr-un singur dosar sunt necesare pentru obtinerea pasaportului mortuar, fara de care decedatul nu poate fi repatriate.