Atunci cand vorbim despre instrumente muzicale trebuie sa vorbim in mod sigur si despre cele utilizate in concertele simfonice si despre cum au ajuns ele sa fie utilizate astfel.
Instrumentele sunt cele care dupa ce ajung in mainile profesionistilor au rolul de a crea armonia de sunete de care toti melomanii stiu sa se bucure in concerte. Puteti sa va imaginati o piele de crocodil care este intinsa pe bete in locul unei tobe ori un femur de urs pe post de flaut? Este cam greu pentru ca noi am cunoscut aceste instrumente doar prin forma pe care o au in prezent.
Mai jos va prezentam cateva aspecte interesante legate de cateva instrumente muzicale care dau viata orchestrelor si despre evolutia lor.
Orchestrele simfonice au aparut in jurul anilor 1600 si la inceput cuprindeau instrumentele cu coada si cu arcus din familia viorilor si un instrument denumit basso continuo sau clavecin. La sfarsitul secolului 18 dispar instrumentele ciupite si apar clarinetul si timpanul dupa ce Beethoven adauga si pecutiile in compozitia unei orchestre. In ceea ce priveste intrumentele pentru suflat intra si cornul englez, contrafagotul si flautul piccolo.
Bagheta dirijorilor a aparut pe scena orchestrelor in jurul anului 1820. Compozitorii sunt cei care pretind ca au adus si ca au promovat utilizarea baghetelor de dirijor in Europa din anul 1820. Pana in momentul acela dirijorii au condus sunetele cu o mana sau cu un bat mai lung cu care tineau ritmul in timp ce il loveau de podea. Ideea aceasta nu este cea mai buna solutie.
Si instrumentele cu coarde au o foarte mare importanta si cautare in concertele simfonice. Predecesoarele viorii, instrumente inspirate din rebec sunt viola da braccio si viola da gamba. In trecut ele aveau numai 3 coarde. Vioara moderna este cea cu 4 coarde care a fost construita in anul 1555 de catre Andrea Amati.
Tot din aceeasi familie cu viola da gamba este si contrabasul. Numarul de coarde ale contrabasului ajunge uneori pana la 24. In secolele 16-17 sunt si alte instrumente similare care au 5 coarde si un aspect care a disparut destul de repede pentru ca acordajul nu a rezistat din cauza tensiunii la care a fost supus.
In acest proces de tranzitie au aparut si instrumentele denumite cellone, care nu s-au raspandit insa. Odata ce s-a familiarizat trecerea s-a ajuns si la contrabasul modern, care era un instrument mai subtire sus si care avea o curbura mai proeminenta si 4 coarde dar si posibilitatea de a pune coarde in plus in cazul in care era nevoie de note grave in concerte.
Lira a aparut in mitologia greaca si povestea ne spune ca acest instrument a fost facut de catre hermes care era mersagerul zeilor. Acest instrument se pare ca a fost facut din carapace de broasca testoasa care era goala la interior. Cu ajutorul unor tulpini de trestie infipte in carapace si infasurand aceasta caraapce in piele de bou, a aparut prima lira.
Harpa este tot un instrument vechi. Prima sa atestare este acum 3000 de ani la sumerieni si la egipteni. Harpa este instrumentul cu care ar trebui sa fim intampinati in rai.