Fiecare mandrina are o dimensiune maxima. Cele mai multe burghie pentru uz casnic din Statele Unite au o mandrina de dimensiuni de 1/4 “, 3/8” sau 1/2 “.
Arborele burghiului trebuie sa fie mai mic decat aceasta dimensiune (dar varful poate fi mai mare ). Accesati cumpara masina de gaurit pe Vexio pentru mai multe detalii.
Rulati burghiul si urmariti rotirea in aer. Daca se invarte dintr-o parte in alta (sau arata ca un con), bitul este indoit sau nu este fixat corect. Indepartati bucatile indoite, deoarece se pot sparge cu usurinta in timpul forajului.
Fixati bucatile mici impreuna. Daca forati intr-o bucata mica, desprinsa, fixati-o ferm inainte de a o fora. Nu tineti piesa in jos cu o mana in timp ce va forati, deoarece poate aluneca si va raniti. [
Manipulati cablul in siguranta. Daca burghiul are un cordon, nu il lasati intins atunci cand nu este folosit. Nu ridicati niciodata burghiul prin cablu. Daca forati intr-o zona umeda sau noroioasa, utilizati in schimb un burghiu fara fir.
Daca aveti nevoie sa conectati burghiul la un prelungitor, verificati manualul de perforare pentru indicatorul minim de sarma (sau mergeti cu calibrul 16 daca nu sunteti sigur).
Nu inaditi mai multe cabluri de prelungire impreuna, utilizati cabluri de extensie interioara in exterior sau folositi un adaptor pentru a conecta un cablu cu trei varfuri intr-o priza cu doua varfuri.
Trageti o gaura pilot. In multe cazuri, veti obtine rezultate mai bune daca incepeti cu un burghiu putin mai mic decat dimensiunea finala a gaurii.
Trageti o “gaura pilot” superioara, apoi treceti la bitul mai mare pentru a termina lucrarea. Orificiul pilot va ajuta la prevenirea alunecarii burghiului si la reducerea sanselor de despicare a lemnului sau a altor daune.
Materialele foarte fragile, cum ar fi ceramica si sticla, necesita o grija deosebita. Faceti un mic “X” in banda de mascare unde doriti gaura, pentru a preveni alunecarea si taierea. In loc de a fora gaura pilotului, puneti burghiul peste X, apoi atingeti-l usor cu un ciocan pentru a crea o mica gaura.
Gauriti cu presiune constanta. Tineti bine masina de gaurit si impingeti-o in materialul pe care il forati. Daca este nevoie de mai mult decat forta usoara pentru a fora gaura, probabil ca folositi un bit gresit.
Reglati ambreiajul. Fiecare burghiu are un guler twistable pentru reglarea cuplului, adesea cu o serie de numere pe el. Cu cat este mai mare numarul, cu atat mai mult cuplul (forta de rotatie) se va aplica.
Daca aveti probleme cu penetrarea materialului, cresteti cuplul. Daca va deplasati cu suruburi (ingropandu-le prea adanc) sau daca gaurirea prea adanca ar putea deteriora ceva, reduceti cuplul.
Evitati supraincalzirea burghiului. Daca forati materiale dure sau forati la viteze mari, burghiul va intalni o cantitate imensa de frecare.
Acest lucru poate supraincalzi rapid bitul, pana la punctul in care devine rosu la cald sau arde materialul pe care il forati. Incepeti la viteze mici de gaurit si cresteti viteza numai daca burghiul nu se misca usor.