Încă din timpurile străvechi, aurul constituie unul dintre cele mai ilustrative simboluri ale bogăției și ale splendorii. Fiind unul dintre cele mai apreciate metale prețioase, a fost utilizat îndeosebi la făurirea bijuteriilor incrustate cu diferite pietre pe care le purtau adesea regii și reginele.
Aurul galben – semn al grandorii și al strălucirii
De regulă, aurul galben este asociat cu Soarele, datorită culorii sale și a simbolisticii puternice pe care o are acest metal prețios. Printre puterile atribuite aurului se numără darul înțelepciunii, atragerea succesului, a banilor, dar și a puterii de vindecare. Adesea, se spune că persoanele care poartă inele de aur cu inițialele gravate vor beneficia de o protecție sporită împotriva energiilor negative și a spiritelor malefice. De altfel, aurul a fost unul dintre primele materiale utilizate la confecționarea monedelor.
Fiind unul dintre cele mai maleabile și mai ductile metale prețioase, acesta încă se bucură de o popularitate de nedescris în rândul bijuteriilor. De altfel, o uncie de aur, echivalentul a 35 de grame poate fi turnată într-o foaie subțire care acoperă 28 de metri pătrați. Fiind destul de moale și ușor de prelucrat, poate fi găsit în cadrul unor aliaje cu alte metale care îi oferă o duritate mai mare.
Și în ziua de astăzi, utilizarea aurului galben este asociată cu prestigiul și puterea, așadar multe culturi continuă să-și arate puterea prin intermediul acestui simbol.
Ce să alegem: un inel de logodnă din aur galben de 14 k sau 18 k?
Dacă te-ai gândit să-i faci o surpriză de neuitat iubitei tale, cumpărându-i un inel de logodnă și nu știi exact ce ai putea alege, ar trebui, mai întâi să te gândești la personalitatea și la stilul său. Prețurile unei astfel de bijuterii pot varia în funcție de anumiți factori precum materialul din care este confecționat, tipul pietrei incrustate și ,bineînțeles, modelul inelului.
În primul rând, pentru a face o alegere corectă, trebuie să-ți îndrepți atenția către mai multe aspecte. De pildă, dacă optezi pentru un inel de logodnă din aur galben de 14 k sau 18 k, ar fi bine să te asiguri că primești un certificat de autenticitate. De asemenea, ar trebui să verifici dacă piesa primită are înscris carotajul.
Cuvântul „karat” își are originile în Grecia și se traduce prin: „a ține obolul” unde „obol” înseamnă contribuție bănească. Un alt sens pe care îl îmbracă acest cuvânt se referă la vechea monedă utilizată în timpurile străvechi în Grecia – obolul. De altfel, pe meleagurile grecești, există și o insulă ce poartă denumirea de Karatos.
Unele surse susțin că originea valorii caratului provine de pe vremea Împăratului roman Constantin (309) atunci când acesta a început să bată o nouă monedă – solidus – confecționată din aur care valora 1/72 dintr-o Balanță (liră Romană).
În cazul bijuteriilor făurite din aur galben, caratul constituie partea de aur fin care este împărțită în 24 de părți egale în raport cu aliajul din care este confecționat. Așadar, în componența aurului de 14 k intră 14 părți de aur pur și 10 părți alte metale, iar în alcătuirea unei bijuterii de 18 k, intră 18 părți din aur și 6 părți din alte metale.