Ce sunt criptomonedele?

0 Shares
0
0
0

O criptomoneda este o moneda digitala care este creata si gestionata prin utilizarea tehnicilor avansate de criptare cunoscute sub numele de criptografie. Criptomoneda a facut saltul de la a fi un concept academic la realitatea (virtuala) odata cu crearea Bitcoinin 2009.

In timp ce Bitcoin a atras o evolutie in anii urmatori, a atras atentia semnificativa a investitorilor si mass-media in aprilie 2013, cand a atins un nivel record de 266 USD pe bitcoin dupa ce a crescut de 10 ori in ultimele doua luni.

Cel mai mare succes insa l-a inregistrat Bitcoin in anul 2017, atunci cand o moneda a ajuns sa coste aproximativ 20.000 de dolari, iar toti cei care detineau monede in acea perioada au simtit dorinta de a vinde instant bitcoin.

Bitcoin a avut o valoare de piata de peste 2 miliarde de dolari in varf, dar o scufundare de 50% la scurt timp dupa aceea a starnit o dezbatere furibunda despre viitorul criptomonedelor in general si in special a Bitcoin. Deci, aceste monede alternative vor inlocui eventual monedele conventionale si vor deveni la fel de omniprezente ca dolari si euro intr-o zi? Sau criptomonedele sunt un moft trecator?

Viitorul criptomonedei

Unii analisti economici prognozeaza o schimbare mare a cripto-ului, pe masura ce banii institutionali intra pe piata. Mai mult, exista posibilitatea ca cripto-ul sa fie plutit pe Nasdaq, ceea ce ar adauga in continuare credibilitate la blockchain si utilizarile sale ca o alternativa la monedele conventionale.

Unii prezic ca tot ceea ce are nevoie de cripto este un fond de tranzactionare verificat (ETF). Cu siguranta, un ETF ar face mai usoara misiunea pentru oameni de a investi in Bitcoin, dar trebuie sa existe totusi cererea de a dori sa investeasca in cripto, despre care unii spun ca este posibil sa nu fie generat automat cu un fond.

Cresterea controlului

Principalele avantaje ale Bitcoin ale descentralizarii si anonimatului tranzactiilor au facut, de asemenea, o moneda favorizata pentru o serie de activitati ilegale, inclusiv spalarea de bani, vanzarea de droguri, contrabanda si procurarea de arme.

Acest lucru a atras atentia unor puternice agentii guvernamentale de reglementare si a altor agentii guvernamentale, precum reteaua financiara de executare a crimelor (FinCEN), SEC, si chiar FBI si Departamentul de Securitate Interna (DHS).

In martie 2013, FinCEN a emis reguli care au definit schimburile de monede virtuale si administratorii ca fiind afaceri de servicii monetare, aducandu-le in cadrul reglementarilor guvernamentale. In mai acel an, DHS a inghetat un cont de Mt. Gox – cel mai mare schimb Bitcoin – care a avut loc la Wells Fargo, sustinand ca a incalcat legile anti-spalare de bani.

Si in luna august, Departamentul de Servicii Financiare din New York a emis citatii catre 22 de companii de plata emergente, multe dintre care s-au ocupat de Bitcoin, intreband despre masurile lor pentru a preveni spalarea de bani si pentru a asigura protectia consumatorilor.

Alternative la Bitcoin

In ciuda problemelor sale recente, succesul Bitcoin si vizibilitatea crescanda de la lansare au dus la o serie de companii care au dezvaluit criptocurrente alternative, precum:

  • Litecoin – Litecoin este considerat cel mai important rival al Bitcoin in prezent si este proiectat pentru procesarea mai rapida a tranzactiilor mai mici. Acesta a fost fondat in octombrie 2011 ca „o moneda care este argint pentru aurul Bitcoin”, potrivit fondatorului Charles Lee, spre deosebire de puterea grea a calculatorului necesara mineritului Bitcoin, Litecoins poate fi extras de un computer desktop normal. Limita maxima a Litecoin este de 84 de milioane. – de patru ori limita de 21 de milioane a Bitcoin – si are o durata de procesare a tranzactiilor de aproximativ 2,5 minute, aproximativ o patrime decat cea a Bitcoin.
  • Ripple – Ripple a fost lansat de OpenCoin, o companie fondata de antreprenorul tehnologic Chris Larsen in 2012. Ca si Bitcoin, Ripple este atat o moneda, cat si un sistem de plata. Componenta valutara este XRP, care are o baza matematica precum Bitcoin. Mecanismul de plata permite transferul de fonduri in orice moneda catre un alt utilizator din reteaua Ripple in cateva secunde, spre deosebire de tranzactiile Bitcoin, care pot dura pana la 10 minute pentru confirmare.
  • MintChip – Spre deosebire de majoritatea criptomonedelor, MintChip este de fapt crearea unei institutii guvernamentale, in special Royal Mint Canadian. MintChip este o carte inteligenta care detine valoarea electronica si o poate transfera in siguranta de la un cip la altul. Ca si Bitcoin, MintChip nu are nevoie de identificare personala; spre deosebire de Bitcoin, acesta este sustinut de o moneda fizica, dolarul canadian.
0 Shares