Ce trebuie sa stiti despre protectia muncii?

0 Shares
0
0
0

Ce trebuie sa stiti despre protectia muncii?Orice domeniu de activitate, fie ca este privat sau public are foarte mare importanta pentru viata oamenilor. In primul rand, le ofera acestora un mod prin care se pot intretine, atat pe ei cat si pe ceilalti din jur, oferind un salariu in schimbul serviciilor.

In al doilea rand, este important, intrucat daca activitatea realizata nu se desfasoara intr-un mod corespunzator care sa poata preveni orice fel de accident nedorit asupra muncitorului, atunci intreaga sa viata are de suferit, ba chiar si familia sa este foarte afectata, de asemenea. Puteti afla despre domeniul protectiei muncii si pe vezi pe Spinmag.

Cu toate acestea, desi domeniul de protectia muncii este foarte important, paradoxal acesta este foarte putin cunoscut de catre angajatori si angajati.

Cei care muncesc in medii cu un potential ridicat de aparitie a accidentelor, de multe ori nu stiu ca pot beneficia de echipamente pentru protectie, iar unii patroni ai acestor firme afla despre existenta unor firme de securitate si sanatate in munca numai dupa ce a avut loc un accident, cand deja este foarte tarziu pentru a se mai face ceva.

Normele de protectia muncii sunt reglementate prin lege, iar in ciuda acestui fapt foarte putini angajati stiu ca au dreptul de a cere echipamente de protectie.

Vom vedea in continuare pe scurt cateva din cele mai importante drepturi si obligatii care le revin atat patronilor, cat si muncitorilor. Persoanele care isi desfasoara activitatea intr-un anumit domeniu de activitate sunt obligati sa nu se expuna la imbolnavire sau accidentare, atat pentru ei cat si pentru colegi, iar in cazul in care a avut loc un accident sau cineva este bolnav sunt obligati sa-si anunte superiorul.

Un patron trebuie sa ofere pregatire si instructie angajatilor sai, iar acestia sunt obligati sa se conformeze acesteia, insa marea problema este ca de cele mai multe ori asa zisa instructie sau pregatire pentru a evita accidentele de munca nu exista, multi patroni neocupandu-se de acest aspect. De aceea un angajat fara o instructie si o pregatire corespunzatoare risca de multe ori sa se imbolnaveasca sau sa se accidenteze.

Din categoria obligatiilor, angajatii ar trebui sa foloseasca echipamentele tehnice corespunzatoare, in cazul in care mediul in care lucreaza este echipat cu acestea. De asemenea, un angajat trebuie sa stie sa manevreze substantele periculoase pentru a evita accidentele nedorite. Angajatii trebuie sa poata folosi orice fel de mijloc de protectie folosit in acea firma.

De la pericole mai mici care pot aparea intr-un sediu de birouri, pana la cele mai periculoase cum ar fi intr-o uzina sau un laborator, angajatii trebuie neaparat sa cunoasca si sa foloseasca in mod corect aparatura pe care urmeaza sa o foloseasca, atat pentru a nu se accidenta pe sine, cat si pe ceilalti colegi de munca care se afla in apropierea sa.

In concluzie, acestea ar fi principalele obligatii si drepturi pe care atat angajatorul, cat si angajatul trebuie sa le respecte, iar daca doriti lamuriri suplimentare in aceasta directie, puteti oricand apela la o firma de protectia muncii care sa va dea un sfat important sau care sa se implice in securitatea in munca la firma dumneavoastra.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like