Tipuri de curele de transmisie

0 Shares
0
0
0

Pentru cei mai putin cunoscatori, o curea transmisie este o banda continua rezistenta si flexibila cu ajutorul careia se transmite miscarea de rotatie si puterea de care are nevoie o masina pentru a functiona corespunzator de la un arbore la altul prin intermediul rotilor de curea.

De obicei, aceste curele sunt facute din piele, bumbac, canepa, par de camil ori cauciuc cu insertii de panza. In unele cazuri se folosesc si curele multiple, inguste care au o forma trapezoidala, fiind confectionate din cauciuc cu insertii de panza ce sunt asezate pe roti care la periferie au caneluri cu profilul curelei.

Pentru transmiterea puterii, suprafetele de contact sunt reprezentate de flancurile curelelor trapezoidale – dintii in cazul curelelor sincrone. Curelele de transmisie sunt organe de masini foarte simple ce sunt destinate transmiterii puterilor intre doi arbori ce se afla la distante relativ mari, prin intermediul fortelor de frecare.

Cureaua de transmisie poate fi considerate una dintre primele inventii ale mecanicii si chiar daca in timp dezvoltarea lor nu a cunoscut o transformare spectaculoasa, aceasta isi gaseste cu siguranta rostul. In practica intalnim mai multe tipuri de curele de transmisie, asa ca vom incepe cu cea trapezoidala clasica, aceasta fiind cea mai raspandita si mai utilizata.

Aceste curele sunt formate dintr-un miez de cauciuc si au o insertie pentru preluarea puterii, un strat acoperitor de cauciuc, iar toata structura este inglobata in panza. Cand vine vorba de randamentul acestor transmisii, acesta este cuprins intre valorile 0.85-0.92, iar gama de turatii 200-5000 rot/min si temperaturi de lucru -30 – +60 C.

In privinta curelelor de transmisie trapezoidale inguste, fiecare profil clasic are un corespondent intre curelele inguste. Acestea au cunoscut o dezvoltare rapida ce a aparut din necesitatea maririi suprafetelor de contact intre roata si flancurile curelelor odata cu cresterea puterilor si turatiilor ce sunt de transmis. Denumirea de “curele inguste” vine de la aspectul mai ingust dat de raportul latime/inaltime schimbat.

Curele de transmisie trapezoidale canelate

Atat curelele trapezoidale clasice cat si cele inguste sunt fabrica si in varianta lor canelata, acestea fiind o forma constructiva net superioara din multe puncte de vedere, existand tendinta de a trece pe acest sistem.

Din punct de vedere al constructiei, acestea au componenta identica cu a predecesorilor, avand insa doua diferente majore: le lipseste stratul de panza ce le ingloba, iar pe baza mica a trapezului apar niste pseudo dinti. Sunt insa si avantaje: o stabilitate dimensionala mult sporita care deriva din tehnologia lor de fabricatie, o flexibilitate mult marita prin profilul canelat ce duce la o diminuare cu aproximativ 22% a diametrului critic.

Totodata, si durata de viata este mai mare. Alt tip de curele de transmisie intalnit este cel cu sectiunea hexagonala. Acestea sunt curele trapezoidale duble ce sunt asezate una peste alta si care ofera posibilitatea antrenarii simultane pe ambele fete in cazul transmisiilor prin mai multe roti de curele.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.