Siguranta amplasarii rafturilor metalice

0 Shares
0
0
0

Siguranta amplasarii rafturilor metalice
Arhitectii librariilor moderne trebuie fie foarte atenti atunci cand concep o noua biblioteca si sa ia in considerare nivelul de incarcare al rafturilor, greutatea cladirii in sine, dar si rezistenta unor elemente constitutive asa cum ar fi otelul, betonul, lemnul sau alte materiale. Vrei raft metalic la cele mai bune preturi? Intra pe StoreExpert.ro!

Load-ul (incarcarea) live este de fapt greutatea totala a obiectelor + persoanele care se misca sau pot fi mutate, in interiorul unei cladiri.

Cartile si rafturile, laolalta cu oamenii, echipamentul, mobila, alte obiecte, toate reprezinta elemente de incarcare, in interior si arhitectii trebuie sa tina seama de toate acestea. Incarcarea la baza (la podea) este foarte importanta, in special daca luam in considerare instalarea unor rafturi de inalta densitate, compacte si mobile.

Deoarece acest echipament este conceput sa sustina greutati de 2 ori mai mari decat in cazul sistemelor de shelving normale, podeaua trebuie sa fie capabila sa sustina si ea aceste greutati, altfel vor aparea probleme grave.

Trebuie sa se tina cont si de proiectarea podelei, conceputa pentru spatiul librariei. Imbunatatirea structurii de siguranta a podelei, va permite depozitarea unor greutati in plus, atunci cand este nevoie.

Riscurile seismice.

Cutremurele majore pot cauza sistemele de rafturi sa colapseze si sa cada. Rafturile din bibliotecile foarte inalte, sunt cele mai vulnerabile in astfel de situatii. Pentru librariile moderne din zonele predispuse la cutremure, inginerii de structura trebuie consultati in prealabil, inainte de montarea rafturilor.

Instalarea rafturilor in California de exemplu, trebuie sa respecte specificatiile si regulile cladirii respective.

Chiar si daca libraria nu este localizata intr-o zona cu risc seismic sau vibratii pronuntate, aceasta trebuie sa fie construita tinandu-se seama in primul rand de siguranta si durabilitate, altfel pot aparea probleme, mai devreme sau mai tarziu.

Exista cateva masuri care se pot lua pentru prevenirea colapsarii sistemelor de rafturi:

•    Instalati rafturile in asa fel incat sa se sprijine de un perete, acestea vor cadea mult mai greu.
•    Evitati instalarea individuala a rafturilor in locuri separate, daca sunt montate mai multe la un loc, colapsarea se va produce mult mai greu.
•    Incercati sa montati sisteme de rafturi din metal, acestea nu se rup (ca lemnul), fiind mult mai rezistente in caz de cutremur.
•    Incercati sa instalati sisteme de rafturi compacte (pe sina), acestea sunt mult mai rezistente, desi sunt mai scumpe.

De asemenea, se recomanda luarea anumitor masuri si in caz de incendiu sau mai bine zis, pentru prevenirea incendiilor in sistemele de rafturi:

•    Distanta dintre rafturi (pe verticala) trebuie sa fie mai mare, pentru a preveni raspandirea focului de la raft la raft.
•    Nu amplasati cartile foarte apropiat pe raft, in cazul unor inundatii.
•    Nu depozitati alte materiale pe podeaua unde se afla amplasate/montate rafturile.

Daca vreti sa va construiti o biblioteca moderna, acestea sunt masurile de care trebuie sa tineti cont.

Nu in ultimul rand, trebuie sa cunoasteti faptul ca orice tip de raft sau biblioteca, se potriveste intr-un anumit loc, de aceea trebuie intai sa studiati spatiul in care doriti sa creati aceasta biblioteca, putand decide dupa aceea ce fel de sistem de rafturi sa alegeti, care sa se potriveasca perfect acelui spatiu.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.