Ce sunt materialele plastice compostabile?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt materialele plastice compostabile?
Materialele plastice compostabile sunt urmatoarea generatie de materiale plastice; provin din materiale regenerabile si se descompun prin compostare. Vestea buna in ceea ce priveste aceste materiale plastice compostabile este aceea ca pot fi utilizate in diferite aplicatii, precum confectionarea ambalajelor sau pungi compostabile.

In loc sa foloseasca plastic obtinut din petrochimice si combustibili fosili, plasticul compostabil este derivat din materiale regenerabile, cum ar fi porumbul, cartoful si amidonul, celuloza, proteina de soia si acidul lactic. Materialele plastice compostabile nu sunt toxice si se descompun in dioxid de carbon, apa si biomasa atunci cand sunt compostate.

Nu confundati materialele plastice compostabile, care nu sunt aceleasi ca si plasticele conventionale biodegradabile, oxo-biodegradabile sau bio-pastice. Unele dintre primele materiale plastice alternative au fost materiale hibride fabricate atat din rasini pe baza de petrol cat si din plante. Aceste materiale plastice hibride nu erau cu adevarat compostabile, deoarece contineau petrol.

Materialele compostabile biodegradeaza singure?

Materialele plastice compostabile nu se vor descompune pe cont propriu, ca gunoi sau in medii marine. Acestea trebuie sa fie compostate la instalatiile comerciale de compostare care compun materialul pentru o perioada mai lunga de timp, deoarece poate dura pana la 180 de zile pentru ca materialele plastice compostabile sa se descompuna.

Care este cel mai bun plastic pentru setarile serviciilor alimentare?

Materialele plastice compostabile sunt cea mai buna alegere pentru depozitele care vor avea reziduuri alimentare. Acest lucru se datoreaza faptului ca materialele plastice traditionale nu ar trebui reciclate daca sunt acoperite cu alimente. Plasticul care nu este curat si uscat nu va fi reciclat si va contamina alte reciclabile.

Cand folositi materiale plastice compostabile, recipientul, ceasca si ustensila pot fi compostate impreuna cu restul alimentar ramas. Deoarece alimentele si materialele murdare cu produse alimentare constituie peste o treime din ceea ce se afla in gunoi, compostarea face o adancire serioasa care abate deseurile alimentare de la depozitele de deseuri.

Proprietati

Rasinile compostabile in cea mai mare parte imita proprietatile din plastic, iar diferite rasini au proprietati diferite legate de rezistenta la caldura, rezistenta la tractiune, rezistenta la impact, MVTR, bariera de oxigen etc. Una dintre principalele rasini compostabile PLA, de exemplu, are o rezistenta la caldura de doar 110F, in timp ce alte rasini compostabile pot avea o rezistenta la caldura mult mai mare.

Biodegradabilitate si compostabilitate

Bioplasticele pot dura diferit pana la compost total, pe baza materialului si sunt destinate a fi compostate intr-o instalatie comerciala de compostare, unde temperaturile de compostare mai ridicate pot fi cuprinse intre 90-180 de zile.

Majoritatea standardelor internationale existente necesita o biodegradare de 60% in 180 de zile, impreuna cu anumite alte criterii pentru ca rasina sau produsul pot fi numite compostabile. Este important sa facem distinctia intre degradabile, biodegradabile si compostabile. Acesti termeni sunt adesea (incorect) folositi in mod interschimbabil.

Plasticul compostabil este plastic care este capabil sa sufere descompunerea biologica intr-un loc de compost ca parte a unui program disponibil, astfel incat plasticul nu se distinge vizual si se descompune la dioxid de carbon, apa, compusi anorganici si biomasa, intr-un ritm consecvent. cu materiale compostabile cunoscute (de exemplu, celuloza) si nu lasa reziduuri toxice.

Plasticul biodegradabil este plastic care se va degrada din actiunea microorganismului natural, cum ar fi bacteriile, ciupercile etc., pe o perioada de timp. Retineti ca nu exista nicio cerinta pentru a lasa „fara reziduuri toxice” si, de asemenea, nici o cerinta pentru timpul necesar pentru a se biodegrada.

Plasticul degradabil este plastic care va suferi o modificare semnificativa a structurii sale chimice in conditii specifice de mediu, ceea ce duce la pierderea unor proprietati. Va rugam sa retineti ca nu exista nicio cerinta ca materialul plastic sa fie degradat de la actiunea „microorganismului natural” sau din oricare dintre celelalte criterii necesare pentru materialele plastice compostabile.

Viteza de biodegradare pentru diferite biocompostabile depinde de compozitia si grosimea materialului, precum si de conditiile de compostare. Instalatiile comerciale de compostare macina materialele, intorc gramada si ating temperaturi ridicate, reducand astfel timpul necesar pentru compost si, prin urmare, este metoda recomandata pentru compostarea acestor produse.

Rata de compostare pentru locuinte este mai lenta si poate varia, in functie de frecventa in care se transforma gramada, de umiditatea si continutul de material si de temperatura. Ustensilele de compost la domiciliu nu sunt recomandate, din cauza grosimii lor si s-ar putea sa nu se descompuna cativa ani.

Standarde

In clipa de fata, exista putine organizatii internationale care au stabilit standarde si metode de testare a compostabilitatii, iar in continuare le a veti enumerate pe fiecare dintre acestea:

  • Societatea Americana de Testare si Materiale ASTM-6400-99;
  • Comitetul European de Standardizare (CEN) EN13432;
  • Organizatia internationala de standarde (ISO) ISO14855 (numai pentru biodegradare);
  • Institutul German de Standardizare (DIN) DIN V49000.

Standardele ASTM, CEN si DIN specifica criteriile pentru biodegradare, dezintegrare si eco-toxicitate pentru ca un material plastic sa fie numit compostabil.

 

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.