Poluantii sunt substante chimice sau materiale care polueaza aerul, apa sau solul intr-o forma, iar intr-o foarte mare masura acestia sunt cauzati de activitatea umana. Poluantii sunt considerati a fi cauza mai multor tipuri diferite de crize care dauneaza oamenilor, la fel ca si vietii salbatice si mediului.
Cele trei categorii principale de poluare dupa cum este lesne de inteles sunt: poluarea aerului, poluarea apei si poluarea solului, iar in continuare aveti posibilitatea de a descoperi o multime de informatii interesante legate de acest subiect. Cititi pana la final, pentru ca aveti posibilitatea de a afla multe lucruri interesante.
Poluarea aerului
Fara doar si poate, cea mai importanta sursa de poluare a aerului este reprezentata de arderea combustibililor fosili, lucru care provoaca un exces de monoxid de carbon in atmosfera. Vehiculele sunt unul dintre factorii care cauzeaza in mod obisnuit acest tip de poluare, la fel ca si arderea carbunelui de-asemenea.
Procesul de ardere a combustibililor fosili, creeaza o substanta denumita in mod obisnuit fum. Fumul pe care il vedem cu totii iesind de la sistemul de esapament al masinii, sau de la marile fabrici, este un strat dens de materie de nori pe baza de monoxid de carbon.
Poluarea aerului este un factor deosebit de important care contribuie la aparitia unor afectiuni ale sanatatii, iar aici aducem in discutie: astmul, cancerul pulmonar, bronsita cronica, precum si multe alte afectiuni care pot afecta plamanii.
Arderea unei cantitati mari de combustibili fosili, este posibil sa contribuie la amestecul de acid sulfuric si azot, care se pot combina pentru a forma ploi acide.
De-asemenea, aerul poate fi poluat si de catre oamenii de rand care pot aprinde deseurile din materiale plastice. De multe ori, comoditatea ii determina sa-si arda deseurile, decat sa le arunce in tomberoanele selective. Arderea materialelor plastice are o multime de efecte negative asupra sanatatii.
Acesta este si motivul datorita caruia, s-a optat pentru scoaterea din uz a mai multor produse din materiale plastic traditional, iar in locul acestira au aparut produse precum vesela de unica folosinta biodegradabila, farfurii de unica folosinta biodegradabile, pungi biodegradabile si compostabile, etc.
Toate acestea au avantajul de a se descompune rapid imediat dupa ce sunt aruncate, iar astfel nu este necesara arderea lor. In plus, in momentul in care se descompun, aceste materiale biodegradabile nu elibereaza substante chimice care pot afecta solul.
Poluare a solului
Solul poate deveni poluat de-asemenea la fel ca si apa si ca si aerul, dar aici lucrurile stau putin diferit. Solul are de suferit in urma eliminarii necorespunzatoare a materialelor chimice sau a toxinelor.
Acest tip de poluare are loc de in majoritatea cazurilor, in apropierea amplasamentelor agricole mari, unde sunt utilizate ierbicide sau pesticide in exces. Solurile care sunt poluate, devin in cele mai multe cazuri pustii si toxice. Acestea sunt de cele mai multe ori abandonate si nu pot fi utilizate.
Solurile pot avea de-asemenea de suferit datorita deseurilor aruncate in natura. Cand mergeti la un picnic de exemplu, folositi vesela de unica folosinta biodegradabila, pe care dupa ce nu o mai folositi, o puteti arunca, iar aceasta incepe sa se dezintegreze rapid, astfel ca in doar cateva saptamani sau luni.
In schimb, vesela de unica folosinta din plastic traditional, sau alte produse din acest tip de plastic, nu se descompun decat in sute de ani, iar atunci cand fac acest lucru, elibereaza substante toxice care afecteaza solul.
Poluarea apei
Apa este poluata de mai multi factori. Unul dintre acestea este reprezentat de deseurile care sunt aruncate in apa, si care pot ucide vieturitoarele din mari si oceane de exemplu. Din acest motiv, este de-asemenea recomandata utilizarea materialelor plastice biodegradabile, pentru ca se descompun rapid, si nu mai polueaza apa.
Apa poate fi poluata si de ierbicidele si de pesticidele care patrund in sol, si care in cele din urma ajung in apa.