Evenimentele reprezentative din cele 15 decenii de istorie Nokia

0 Shares
0
0
0

Evenimentele reprezentative din cele 15 decenii de istorie Nokia
Indragim gama de telefoane si huse Nokia, cu care producatorul finlandez ne-a incantat ani de zile. Pentru multi dintre noi, acestea sunt primele telefoane pe care le-am utilizat, dar Nokia inca mai are multe de spus pe piata telefoniei mobile.

De-a lungul timpului compania a evoluat de la o fabrica de hartie si realizarea produselor din hartie, la producerea de cabluri, anvelope, ghete de cauciuc, electronice, plastice, chimice, dar s-a evidentiat si in sectorul telecomunicatiilor.

Istoria Nokia incepe in anul 1865, atunci cand inginerul Frederik Idestam a infiintat o fabrica de hartie in apropiere de orasul Tampere. Trei ani mai tarziu construieste a doua fabrica, langa orasul Nokia situat in aceeasi regiune. Inca din 1967 compania se numeste Nokia Corporation, insa inca din anul 1912 finlandezii au inclus in activitatile lor generarea de energie electrica, urmand ca mai tarziu sa includa si o divizie producatoare de cauciuc.

La sfarsitul anului 1967 se formeaza Nokia Corporation, grup alcatuit din compania Nokia, Compania Finlandeza de Cabluri si Fabrica de Cauciuc. Nokia a pus la dispozitia utilizatorilor o gama variata de produse, precum echipamente pentru generarea energiei electrice, echipamente de comunicatii pentru armata, computere personale, electronice si televizoare, computere personale, cabluri de comunicatii, anvelope pentru biciclete si pentru masini, incaltaminte si hartie.

Incepand cu anii 1990 compania se orienteaza catre telecomunicatii, iar spre finalul acestor ani devine lider mondial in productia de telefoane mobile. Reuseste astfel sa depaseasca companiile Motorola si Ericsson. Asa se face ca in anul 2003 Nokia lanseaza telefonul 1100, care s-a vandut in 250 de milioane de unitati si este unul dintre cele mai de succes produse electronice.

Dupa aparitia primului iPhone, Nokia a inceput sa cunoasca o perioada de declin, iar in anul 2011 colaboreaza cu Microsoft pentru a-si consolida pozitia pe piata competitiva a telefoanelor inteligente. Astfel, utilizeaza sistemul de operare Windows Phone pentru dispozitivele inteligente.

Nokia renunta la productia de telefoane si cedeaza licentele americanilor de la Microsoft, urmand sa isi dedice activitatea telecomunicatiilor, tehnologiilor avansate si serviciilor de navigative. In anul 2011 a fost inchisa fabrica din Cluj, cu concendierea a 2.200 de angajati.

In mod surprinzator, telefonul pe care Nokia il va lansa la inceputul anului 2016 va utiliza sistemul de operare Android 6.0, asa cum se intampla si in cazul tabletei Nokia N1, disponibila in Romania, cat si in alte tari. Din pacate, sistemul de operare Symbian utilizat de telefoanele inteligente Nokia nu a putut concura cu Android si iOS.

Cert este ca Nokia a oferit solutii in diferite sectoare de activitate de-a lungul timpului, iar istoria Nokia in sectorul de producere al dispozitivelor mobile continua. Producatorul finlandez a prezentat primul telefon pe care il va lansa sub brandul Nokia dupa tranzactia incheiata cu Microsoft.

Pana la lansarea noului telefon, putem sa ne bucuram de tableta Nokia N1, cat si de alte telefoane, tablete si huse Nokia, chiar daca acestea nu sunt recent lansate pe piata.

In cele 15 decenii de activitate, Nokia a adus importante inovatii in diferite domenii de activitate, inovatii care nu vor ramane date uitarii.

0 Shares
You May Also Like