Manusile de unica folosinta: cand trebuie sa le alegi pe cele din latex?

0 Shares
0
0
0

Manusile de unica folosinta: cand trebuie sa le alegi pe cele din latex?Manusile de unica folosinta protejeaza pielea mainilor impotriva microbilor, fluidelor corporale si expunerii la factori potential periculosi la care este expus personalul medical. 

Manusile de unica folosinta sunt, de asemenea, utilizate in practica non-spitaliceasca, in industrie, prelucrarea alimentelor, cosmetologie si activitati de igiena. Care este diferenta dintre manusile din latex, nitril si vinil? Pentru cine va fi solutia mai buna?

Manusi de protectie – parametri care conteaza

Materialele pentru manusi trebuie sa fie hidrofobe, astfel incat sa nu favorizeze aderenta celulelor. Majoritatea substantelor chimice sunt diluate in apa, iar suprafata hidrofoba a manusii impiedica lipirea acestor substante de manusa, reducand prezenta contaminarii microbiene. Natura hidrofoba a manusilor reduce riscul contaminarii biologice cu agenti patogeni din sange sau fluide corporale.

Manusile de unica folosinta pentru protejarea personalului medical trebuie sa ofere : rezistenta agentilor mecanici si chimici utilizati in practica medicala, rezistenta la patrunderea virusurilor, confortul de utilizare, potrivire la indemana, posibilitatea de a efectua miscari precise.

Calitatea protectiei oferite de manusi protectie latex pudrate, nitril sau vinil este influentata nu numai de materialul din care sunt fabricate, ci si de respectarea timpului si conditiilor de utilizare si a regulilor de depozitare. Pentru a decide asupra unei solutii, merita sa cunosti avantajele si dezavantajele manusilor de protectie.

Toate manusile aprobate pentru vanzare in UE trebuie sa respecte standardele relevante si sa respecte directivele si standardele UE. Pentru dispozitivele medicale si echipamentele de protectie individuala, acestea sunt: ​​Directiva 93/42 / CEE, Regulamentul 2016/425 si standardele EN 455, EN 420 si EN ISO 374 si derivate. Materialul din care sunt fabricate manusile este irelevant, aceleasi standarde se aplica manusilor din latex, nitril si vinil.

Manusi din latex – avantaje si dezavantaje. Cand sa le alegi?

Latexul este un material realizat din cauciuc natural sau sintetic. Caracteristica sa este ca este foarte elastica, datorita careia manusile se potrivesc mainii si iti permit sa faci miscari foarte precise . Sunt usor de utilizat si ieftine, ceea ce se reflecta in marea lor popularitate.

Manusile din latex pudrate, precum si manusile nesterile si sterile sunt disponibile in uz curent. Manusile sterile, chirurgicale sunt utilizate in operatii si proceduri care necesita sterilitate si sunt realizate dintr-un strat mai gros de latex, asigurand o protectie biologica si punctie mai buna.

Desi latexul este un material foarte bun, din pacate are tendinta de a provoca alergii. Inainte de 1980, alergia la proteinele din latex era extrem de rara, in zilele noastre, datorita frecventei crescute de utilizare a produselor din latex in viata de zi cu zi, frecventa alergiilor a crescut dramatic.

Se estimeaza ca 8-17% dintre lucratorii din domeniul sanatatii sunt alergici la latex. Principalele simptome locale sunt: ​​urticarie, eritem, mancarime ale pielii, conjunctivita, rinita sau astm bronsic si pot aparea si, in cazuri rare, pot aparea anafilaxie generalizata si insuficienta respiratorie acuta.

Manusile din latex sunt insa cea mai folosita alegere pentru persoanele care tolereaza bine latexul. Acestea protejeaza efectiv personalul medical si sunt ieftine in acelasi timp.

In plus, manusile de unica folosinta din latex sunt utile si utilizate, pe langa domeniul medical, si in industria prelucrarii alimentelor, in laboratoare si in industria alimentara.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.