Psihologia din spatele cadourilor – de ce suntem atat de fericiti cand oferim cadouri

0 Shares
0
0
0

Psihologia din spatele cadourilor – de ce suntem atat de fericiti cand oferim cadouriDaruirea de cadouri se intalneste cu mult timp in urma – aproape pana in zorii omenirii. Si nu se opreste prea curand. Acest gest aparent simplu are multa semnificatie.  Oferirea de cadouri ajuta la formarea de legaturi si la promovarea relatiilor, facandu-l o fundatie in structura societatii.

Deci, de ce facem cadouri? Aflati psihologia din spatele daruirii de cadouri si beneficiile acesteia pentru relatii si sanatate mintala in acest ghid la indemana.

Ce este intr-un cadou?

Un cadou este definit ca ceva material sau imaterial dat in mod voluntar unei persoane, unui grup de persoane sau unei entitati fara nicio plata in schimb, pentru a sarbatori o ocazie sau pentru a oferi sprijin. Atunci, de ce facem cadouri , investind timp si bani in cadouri serioase, fara sa asteptam nimic in schimb?

Doar pentru ca nu se asteapta nicio plata, nu inseamna ca oferirea de cadouri nu vine cu recompense. Daruirea de cadouri ca comportament uman serveste de fapt un scop evolutiv specific: ajuta oamenii sa formeze conexiuni si sa construiasca comunitati. Acest lucru explica cat de raspandita este in toate culturile, apropiind oamenii si intarind relatiile personale si profesionale.

Beneficiile daruirii de cadouri sunt diverse – si sunt la fel de bune pentru cel care da, ca si pentru cel care primeste, daca nu chiar mai bune.

E frumos sa fii dragut

Bunatatea este (si va fi intotdeauna) „in”. Psihologia din spatele daruirii de cadouri se afla pe o baza de bunatate si grija. Actul de a arata bunatate, de exemplu oferind cuiva un cadou, are de fapt un efect incredibil asupra sanatatii tale fizice si mentale. Cu atat mai multe motive sa fii dragut!

Conform datelor culese de Random Acts of Kindness , exprimarea bunavointei fata de ceilalti – de exemplu prin oferirea de cadouri – poate duce la cresterea energiei, a duratei de viata, a sentimentelor de dragoste si fericire si poate chiar ajuta la ameliorarea durerii si la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, evidentiaza cercetari de la Universitatea Emory care sugereaza ca faptele bune duc la o activitate crescuta in centrul placerii si recompensei creierului – la fel de mult ca si cum ai fi destinatarul gestului respectiv.  Citeste pe Jubi mai multe detalii.

Legaturi mai puternice

Actul de a oferi determina o legatura intre tine si destinatar. Iubit, frate, prieten, client, partener… Indiferent cine primeste cadoul, gestul tau arata ca ii recunosti si ii pretuiesti ca parte din lumea ta. Imbunatatind acest sentiment de conexiune, oferirea de cadouri ajuta la formarea de legaturi puternice si la construirea de relatii de durata.

Acest principiu al psihologiei daruirii de cadouri a fost esential pentru oameni ca societate, pentru a se sprijini reciproc si a creste impreuna. Un grup de cercetatori care studiaza efectele donatiilor caritabile a descoperit ca daruirea activeaza o regiune a creierului asociata cu legaturile sociale. Tare nu?

Puterea empatiei

Empatia este unul dintre pilonii psihologiei oferirii de cadouri . Cand oferiti un cadou, doriti sa incantati destinatarul – fie ca este o surpriza minunata sau un sprijin de care aveti nevoie. Cautarea unui cadou implica incercarea de a intelege acea persoana. Va manifestati interes pentru nevoile, dorintele si interesele lor. In esenta, iti exersezi muschiul empatiei.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.