Semne nebune anul are de la 1 ianuarie 2015?

0 Shares
0
0
0

Semne nebune anul are de la 1 ianuarie 2015

N-apuc bine sa-mi dezaburesc lentilele ochelarilor, care nu stiu cum au ajuns la ceafa, dupa opt zile cu mese imbelsugate, colindatori, famillie, prieteni, artificii, ger, zapada (ce mai, o nebunie!) ca ma pomenesc sorcovit fara mila de niste copii care-mi urau, dupa obicei, sa dau cu piatra, cu sageata, sa fac otel…

Pentru o clipa am crezut ca-s Unguru’ Bulan, socat la vederea nijalaului care facea cheta pentru campania prezidentiala a Pontalaului, dar dupa o cafea mi-am adus aminte ca bietii copii promovau o traditie prin care incercau sa-mi spuna de semnele bune ale anului si alte alea de sezon.

La a doua cafea vad pe geam ca zapada e la locul ei, reusesc sa ma conectez on line, dau cu ochii pe perete si-mi aduc aminte ca mi-a crescut salariul. Da, aveau dreptate micutii mei uratori: seme bune, sa traiti, sa infloriti… conform HG 1091/2014.

Conform HG 1091/2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata creste, incepand cu 1 ianuarie 2015, de la 900 la 975 de lei. Asta inseamna o apreciere a valorii muncii de la 5,33 de lei/ora la 5,78 de lei/ora, pentru un program complet de lucru de 168,66 de ore în medie pe lună, adica viata mea va fi mai buna cu 0,45 de lei/ora brut in primele sase luni ale lui 2015. Semne bune anul are?

Dincolo de malitiozitatea sofistica a unui astfel de rationament (intre timp am mai pus o cafea), in evolutia financiara a celui care munceste pentru salariul minim, lucrurile ar arata cam asa: valoarea salariului net in 2014 era de 670 de lei/luna, iar in 2015 este de 724 de lei/luna. Rezulta o diferenta de 54 de lei/luna si 648 de lei pe an. Nu trebuie sa fii ministrul finantelor din martie pana in decembrie 2014 ca sa intelegi ca partea urata a situatiei o reprezinta faptul ca ceea ce pare o crestere, o evolutie, un lucru bun este de fapt o scadere a calitatii vietii. Nu am mai multi bani, ci putere de cumparare mai mica si un nivel de trai mai scazut. Semne bune anul are?

Una din consecintele acestui progres(?) se coreleaza automat cu articolul 98 din OUG 195/2002 (actualizata 2014) privind circulatia pe drumurile publice, conform caruia un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Avand in vedere cele cinci clase de sanctiuni contraventionale, rezulta un cuantum al amenzilor situat intre 195 de lei si 1950 de lei, pentru persoane fizice, si 2047,5 de lei pana la 9750 de lei pentru persoane juridice.

Stimati conducatori auto, pasageri si pietoni, participanti la traficul rutier, in general, ganditi-va foarte bine actiunile si tineti cont ca cea mai mica amenda contraventionala privind circulatia pe drumurile publice inseamna mai mult de 25% din venitul minim net! Semne bune anul are?

In alta ordine de idei (sau nu), mai vad ca prin Norma 20/2014 a Autoritatii de Supraveghere Financiara, creste contributia asiguratorilor la Fondul de garantare a asiguratilor la 1% din primele încasate, în cazul asigurărilor generale, si la 0,4% din volumul încasărilor din prime pentru companiile care practică asigurări de viaţă, iar politele RCA se scumpesc cu 15-30%. “Creşterea contribuţiei va permite garantarea unei bune funcţionări a pieţei asigurărilor şi buna protecţie a asiguraţilor şi întărirea încrederii acestora” se mentioneaza in documentul citat si eu trebuie sa cred ca asa este. Nu zau, semne bune anul are?

Mai pun o cafea, mai dau un clic si iau la cunostinta despre o prognoza a BNR conform careia benzina se scumpeste cu 0,3%, iar accizele nu se mai stabilesc in euro, ci in lei, pentru ca se raporteaza la scaderea cursului de schimb practicat de Banca Central Europeana. Si ca sa consum eu mai mult zahar in cafea (e din ce in ce mai amara) mai aflu de la Pontalau ca anul asta e cel mai nimerit pentru „reforme” nepopulare, dat fiind ca anul electoral tocmai s-a incheiat si el nu e presedinte.

Si uite asa, ma loveste brusc realitatea si imi dau seama (mai bine mai tarziu decat niciodata) ca pruncii de azi dimineata imi ziceau de fapt: „Semne nebune anul are…”, dar adormitul de mine avea in minte alte modele culturale.

Un articol by Mood~Media~Grup/2014

0 Shares
You May Also Like