Va prezentam cele doua tehnologii de ecrane – LCD si Amoled.
Tehnologia LCD foloseste lumina pentru a ilumina pixelii si crea culorile. Tehnologia Amoled nu are nevoie de lumina, deci consuma mai putina energie.
Ecranul LCD foloseste cateva straturi de sticla intre care se afla un singur strat de cristale lichide. Ecranul Amoled este mai subtire, pentru ca nu are nevoie de sursa de lumina din spate, si deci grosimea dispozitivelor este mai mica.
Ecranele LCD redau culorile cu foarte mare acuratete, insa producatorii calibreaza LCD-urile pentru a afisa nuante mai slabe de rosu, albastru sau purpuriu, iar Amoled tind sa foloseasca mai mult culoare verde. LCD-ul ofera acuratetea culorilor, Amoled se degradeaza mai usor, mai ales la culorile rosu si albastru. LCD-ul este mai ieftin, Amoled este mai scump.
Aceste aspecte fiind prezentate prin comparatie, alegerea ecranelor LCD sau Amoled depinde de pretul telefonului, de oferta valabila pe piata.
Touchscreen-ul Nokia foloseste ambele tehnologii, incercand sa ofere cele mai bune garantii, atat pentru un ecranul LCD, cat si pentru Amoled.
O varianta imbunatatita a tehnologiei clasice LCD, este Super LCD cu consum scazut de energie si reproducere fidela a culorilor. LCD-ul ofera culori naturale. Tehnologia Amoled are avantaje un nivel de negru mai profund si prin suprasaturarea culorilor, unghiurile de vizualizare devin mai bune.
Nokia Lumia 1020 foloseste un ecran Amoled capacitive, aceste termen se refera la preluarea comenzilor prin simpla atingere, este foarte sensibil si nu necesita presiune, ca la touchscreen-urile rezistive. Display-ul Nokia, cel Amoled ClearBlack, este mai bun decat un Super Amoled sau Super LCD. Acesta utilizeaza mai putina energie, cand este folosit pentru culori inchise, si pentru negru nu foloseste aproape deloc energie.
Display-ul Super LCD consuma bateria atat pentru culori inchise, cat si pentru culori deschise. Tehnologia Amoled isi doreste imbunatatirea performantei bateriei, prin teme si fundaluri intunecate. Prin comparatie, utilizatorul nu are control asupra duratei de viata a bateriei in cazul LCD-ului. La Amoled se poate selecta un screensaver-ul de tip ceas, la LCD nu este posibila utilizarea unui screensaver.
In concluzie, desigur exista avantaje si dezavantaje pentru cele doua tehnologii. Alegerea unui telefon va depinde de dorintele clientului, de exemplu un pasionat de fotografie, care sta in aer liber, calatoreste mai mult va alege un Super LCD. Dar un client care doreste un consum redus pentru baterie si o vizibilitate mai mare, va alege un Amoled ClearBlack.
Aceasta alegere nu este una usoara, se va face cunoscand toate informatiile de mai sus, pentru a garanta maxima satisfacere a nevoilor clientului, care nu trebuie sa aleaga fara sa cunoasca toate datele tehnice, toate ofertele, deci se va informa pe Internet, sau direct in magazin in legatura cu cele doua tehnologii, ca sa stie daca telefonul Nokia pe care il achizitioneaza ofera serviciul pe care si-l doreste.
Preturile sunt variate, oferta este diversificata, deci touchscreen-ul ramane piesa de baza de luat in calcul intotdeauna, prin urmare se va mentine un interes deosebit pentru detaliu, pentru achizitia cat mai aproape de necesitatile clientului.