Boala coronariana (CHD) apare atunci cand arterele coronare (vasele de sange care furnizeaza oxigen si sange inimii) se ingusteaza si inima nu mai primeste suficient sanga si oxigen. De aici si pana la un atac de cord fatal, mai este doar un mic pas. Haideti sa aflam mai multe lucruri despre aceste afectiuni.
Colesterolul – cauza a bolilor coronariene
CHD-ul apare atunci cand colesterolul se acumuleaza pe peretii arterei sub forma de placi. Aceste placi ingusteaza arterele, reducand fluxul de sange catre inima.
Daca mai apare si un cheag de sange care obstructioneaza fluxul de sange, putem vorbi de riscuri majore legate de sanatate.
Arterele coronare formeaza reteaua vaselor de sange de pe suprafata inimii, ele fiind cele care alimenteaza cu oxigen inima. Daca acestea se ingusteaza, inima nu mai primeste suficient oxigen, ceea ce poate duce la atac de cord.
Deteriorarea arterei coronale
CHD se dezvolta ca urmare a vatamarii sau deteriorarii stratului interior al unei artere coronare. Aceasta deterioare face ca depozitele grase de placi sa se acumuleze la locul accidentarii, pentru remedierea problemei. Aceste depozite sunt formate din colesterol si produse reziduale ale celulelor si genereaza arteroscleroza. Daca se rup bucati de placa, trombocitele se aglomereaza in zona cu probleme pentru a repara vasele de sange, ceea ce poate bloca artera sau reduce fluxul de sange, urmand un atac de cord.
Simptome ale bolilor coronariene
CHD poate avea ca prim simptom anghina, adica o durere toracica simtita sub forma unei presiuni, greutate, arsura in zona pieptului. De asemenea, anghina se mai poate manifesta prin indigestie, slabiciune, transpiratie, greata sau crampe musculare.
CHD genereaza modificarea respiratiei care va fi mai scurta si mai sacadata. Daca inima si alte organe nu primesc suficient oxigen, orice forma de efort devine un factor de oboseala si duce la gafaiala.
Boala coronariana si atacul de cord
Atacul cardiac apare atunci cand muschiul cardiac nu are suficient sange sau oxigen si poate surveni in cazul formariii unui cheag de sange (tromboza coronariana) intr-o artera coronara.
Simptomele atacului de cord sunt: disconfort toracic, durere toracica slaba sau foarte puternica, tuse, ameteala, respiratie scurta, paloare cenusie, disconfort general, panica, greata si varsaturi, neliniste, transpiratie abundenta.
Primul simptom este de obicei durerea toracica care se intinde catre gat, maxilar, urechi, brate, incheieturi, omoplat, spate sau abdomen. Schimbarea pozitiei sau intinderea in pozitia culcat nu aduc usurare. Durerea este constanta, dar ea poate fi si fluctuanta si dureaza de la cateva minute pana la cateva ore.
Atacul de cord este o urgenta medicala care poate duce la deces si leziuni cardiace permanente. Daca o persoana prezinta simptomele unui atac de cord, este vital sa se apeleze imediat la serviciile de urgenta.
Tratament pentru bolile coronariene
Desi nu exista nici un remediu pentru CHD, exista metode prin care se poate preveni si gestiona afectiunea. Tratamentul implica adoptarea unui stil de viata sanatos, renuntarea la fumat, adoptarea unei diete sanatoase si practicarea exercitiilor fizice regulate. In cazurile mai grave se administreaza si tratament medicamentos adecvat.
CHD este cea mai periculoasa boala cardiovasculara, deoarece este cauza celor mai multor decese din lume. Pentru a preveni si tine sub control bolile coronariene se recomanda controale periodice regulate de specialitate. Puteti face chiar acum o programare accesand link-ul https://www.cardioclinic.ro.