Aromaterapie – metode de terapie, beneficii, proprietăți de vindecare

0 Shares
0
0
0

Aromaterapie înseamnă utilizarea uleiurilor esențiale din plante pentru vindecare, prin pătrunderea în organism prin sistemul respirator și piele. Uleiurile esențiale de la Diana Gubas au un efect benefic asupra sănătății și stării de spirit.

Proprietățile vindecătoare ale uleiurilor esențiale sunt cunoscute din timpurile străvechi. Înregistrări despre aromaterapie au fost găsite încă din 2890 î.Hr., când egiptenii antici foloseau ingrediente aromatice în scopuri religioase și medicale. Vechii chinezi și indieni foloseau uleiuri aromatice împreună cu acupunctura, masajul, băile și inhalările. Termenul „aromaterapie” a fost introdus în secolul  XX de chimistul francez Rene-Maurice Gatfase, care a studiat uleiurile esențiale ca ingrediente potențiale în produsele cosmetice. La sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, aromoterapia a devenit o parte majoră a sistemului de tratament holistic non-medicamentos.

Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate obținute din rădăcini, frunze, semințe, flori de diverse flori și copaci, din fructe, ierburi și rășini. Sunt foarte parfumate, pătrund rapid în piele și căile respiratorii și au un efect antiseptic, tonic și psihoterapeutic asupra organismului. Cercetările moderne au stabilit fără echivoc că uleiurile esențiale au proprietăți antiinflamatoare, bactericide, antivirale și antifungice, iar unele parfumuri conțin și fitoncide (substanțe cu proprietăți antibiotice). Uleiurile esențiale stimulează în general sistemul imunitar și simțurile.

Spre exemplu, uleiurile de tămâie, turmeric, copaiba, sunt recomandate pentru răceli, gripă, infecții ORL, bronșită și boli respiratorii; oboseală generală, insomnie, cefalee, stres mental; dureri articulare și musculare, artrită; tulburări digestive; în detoxifiere; boli de piele etc. 

Aromaterapia este utilizată pe scară largă în spa-uri și centre de relaxare, completând modalitățile de bază pentru relaxare. Un exemplu în acest sens este utilizarea aromelor în saune și jacuzzi: uleiurile esențiale sunt adăugate la baie, frecate pe piele, inhalate direct sau răspândite în aer.

Aromaterapie pentru căile respiratorii prin inhalare (inhalare)

Acceptate în acest fel, aromele plantelor au un efect local (care afectează nasul, nazofaringele, receptorii olfactivi, traheea, bronhiile, alveolele) și efecte generale (neuroreflex și umoral). Capacitatea ridicată a substanțelor fitoorganice de a penetra membranele mucoase în sânge, duce la un efect terapeutic mai rapid, iar efectul asupra simțului mirosului afectează imediat sistemul nervos. Prin urmare, efectul aromelor inhalate este de până la de 20 de ori mai rapid și mai puternic decât luate sub formă de ceaiuri.

Aromaterapie prin masaj și băi

Un alt mod de a absorbi substanțele aromatice este prin piele. Se bazează pe capacitatea de resorbție și schimb de gaze (respirație). Atât pentru inhalare, cât și pentru aplicarea pe piele, substanțele aromatice au un efect local – direct pe piele și un efect general penetrant. 

La aproximativ 20 de minute după aplicarea uleiului esențial, substanțele fitoorganice intră în spațiul extracelular și în fluxul sanguin. În acest fel, ele afectează nu numai pielea în sine, ci toate organele și sistemele. Ajută în caz dureri, sângerări, vindecarea rănilor și arsurilor, reduc stresul și tensiunea, revigorează și întăresc corpul, calmează emoțiile, întineresc organismul.

Adăugate în apa de baie reprezintă una dintre cele mai plăcute modalități de utilizare a uleiurilor. Efectele benefice ale apei calde și puterea de vindecare a uleiurilor esențiale, fac ca băile relaxante să fie extrem de utile pentru întregul corp.

 

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.