Ca in fiecare an, noaptea de 24 pana la 25 este o noapte magica. Un barbat cu parul lung si barba alba, vine la noi acasa sa lase cadouri celor mici din casa. Acest om mai bine cunoscut sub numele de Mos Craciun, este o figura induratoare care ne-a insotit inca din Evul Mediu, facand din acea noapte, o noapte magica de visat. Dar cine este acest om dolofan imbracat in rosu?De ce lasa cadouri copiilor? Chiar a existat? Povestea adevarata a lui Mos Craciun va incerca sa rezolve aceste si alte enigme legate de acest frumos personaj de Craciun.
Povestea adevarata a lui Mos Craciun | Festivalul Solstitiului
In fata intrebarii, ce sarbatorim pe 25 decembrie pe toata lumea, vom raspunde ca sarbatorim nasterea pruncului IIsus, dar faptele istorice nu sustin aceasta teorie. Nimeni nu poate confirma ziua in care IIsus Hristos s-a nascut cu adevarat. De-a lungul istoriei au fost propuse date diferite, dar nici macar Biblia nu ofera o datare aproximativa a datei nasterii sale.
Data dansurilor variaza intre 20 aprilie si 20 mai si chiar 29 septembrie, dar nimic concludent. Singurul indiciu pe care ni-l ofera Biblia este recensamantul obligatoriu pe care Irod l-a dictat, motiv pentru care Maria si Iosif au fost fortati sa-si inceapa marsul pentru a se conforma cererii lui Irod, moment in care nasterea pare sa fi avut loc. Poti gasi aici brazi artificiali de lux.
Toti expertii sunt de acord este imposibilitatea ca s-a nascut pe 24 decembrie noaptea sau chiar ca s-a nascut in decembrie. Atunci, de ce sarbatorim Craciunul pe 25?
Raspunsul este simplu, pana aproape de sfarsitul secolului al IV-lea, ziua nasterii lui IIsus a fost sarbatorita pe 6 ianuarie, in aceeasi zi cu sosirea magilor. In acea zi a fost sarbatorita Nasterea lui IIsus, Boboteaza Magilor si Botezul lui IIsus.
Pana in secolul al IV-lea, Roma a sarbatorit cel mai popular festival al anului, a fost un festival pagan cu o traditie de mai multe secole. Acestea au fost festivitati care au fost sarbatorite in Templul lui Saturn, in Forumul Roman, unde a fost pregatit un banchet pentru toti cetatenii, in care s-a facut un schimb de cadouri, cu o atmosfera festiva .
Motivele acestor sarbatori au fost duble, pentru a sarbatori sarbatoarea triumfului si, cel mai important, ca un tribut in cinstea lui Saturn, zeul agriculturii.
La sfarsitul secolului al IV-lea, imparatul Constantin cel Mare si Papa Iulius I au decis sa dea un sens crestin acestui festival pagan. Un festival care a fost sarbatorit de mai bine de 6 secole, a fost o petrecere care coincide cu solstitiul de iarna, adica cea mai scurta zi a anului datorita inclinatiei pamantului in raport cu soarele- pamantul primeste mai putina lumina solara, care coincide in acea zi cu 25 decembrie.
Stiai ca :
Oferirea de cadouri, centrata in principal in jurul copiilor, a fost o parte importanta a sarbatorii Craciunului de la intinerirea sarbatorii la inceputul secolului al 19-lea. Magazinele au inceput sa faca publicitate cumparaturilor de Craciun in 1820, iar prin anii 1840, ziarele au creat sectiuni separate pentru reclamele de sarbatori, care contineau adesea imagini cu noul Mos Craciun.