Ce este blocajul lombar si cum apare?

0 Shares
0
0
0

Cauzele includ ateroscleroza severa, inflamatia vaselor de sange, cheaguri de sange si uneori proceduri care implica aorta abdominala.

Durerea de spate brusca, cu durere care radiaza din zona afectata este urmata de slabiciune musculara si incapacitate de a simti caldura, frig sau durere in zonele afectate si uneori paralizie.

Imagistica prin rezonanta magnetica sau mielografie se face de obicei pentru a determina cauzele pentru care apare blocaj lombar. Tratamentul se concentreaza pe corectarea cauzei, daca este posibil, sau ameliorarea simptomelor. Disfunctia maduvei spinarii si paralizia sunt de obicei permanente.

Ca toate tesuturile din corp, maduva spinarii necesita un aport constant de sange oxigenat. Doar cateva artere, care sunt ramuri de aorta, furnizeaza sange catre partea din fata a maduvei spinarii.

Dar acest sange reprezinta trei patrimi din sangele pe care il primeste maduva spinarii. Astfel, blocarea oricareia dintre aceste artere poate fi dezastruoasa. O astfel de blocare rezulta ocazional din urmatoarele:

  • Ateroscleroza severa a aortei (depuneri de materie grasa in peretele aortei)
  • Separarea straturilor peretelui aortei ( disectia aortica )
  • Inflamarea vaselor de sange ( vasculita ) cum ar fi poliarterita nodosa
  • Un cheag de sange care se desprinde de peretele inimii si calatoreste prin fluxul sanguin (devenind o embolie)
  • Proceduri care implica aorta abdominala, cum ar fi interventia chirurgicala pentru a repara o umflatura (anevrism)

Simptome

Primele simptome ale unui blocaj lombar sunt de obicei:

Dureri de spate

  • Durere care radiaza de-a lungul nervilor care se ramifica din zona afectata a maduvei spinarii
  • Durerea este urmata de slabiciune musculara, iar oamenii nu pot simti caldura, frig sau durere in zonele controlate de partea maduvei spinarii sub nivelul blocajului. Oamenii observa imediat simptome, care se pot diminua usor in timp.
  • Daca aportul de sange din partea anterioara a maduvei spinarii este mult redus, picioarele sunt amortite si paralizate. Dar senzatiile simtite – inclusiv atingerea, capacitatea de a simti vibratii si capacitatea de a simti unde sunt membrele fara sa le priveasca pot fi mentinute uneori.
  • Slabiciunea si paralizia pot duce la dezvoltarea de plagi sub presiune si dificultati de respiratie. Functia vezicii urinare si a intestinului poate fi afectata, la fel ca si functia sexuala.

Diagnostic

  • Imagistica prin rezonanta magnetica sau mielografie;
  • Blocarea aportului de sange al maduvei spinarii este de obicei suspectata pe baza simptomelor;
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau uneori se face un alt test imagistic. Aceste teste pot ajuta medicii sa excluda alte tulburari care provoaca simptome similare.
  • Se poate face un tors vertebral (punctie lombara) pentru a exclude mielita transversa ca fiind cauza simptomelor.
  • Angiografia poate confirma ca o artera din partea anterioara a maduvei spinarii este blocata, dar este de obicei inutila in diagnosticare.

Cand este posibil, cauza (cum ar fi disectia aortica sau poliarterita) este tratata, dar in caz contrar, tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si gestionarea complicatiilor, mai ales cand paralizia si disfunctia maduvei nu se rezolva in primele zile si devin permanente.

Deoarece unele senzatii sunt pierdute si se poate dezvolta paralizia, este important sa impiedice formarea plagilor sub presiune .

Terapia pentru a ajuta la eliminarea lichidelor din plamani (cum ar fi exercitii de respiratie profunda, drenaj postural si aspiratie) poate fi necesara. Kinetoterapia si terapia ocupationala pot ajuta la pastrarea functiei musculare.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like