Romania este o natiune europeana situata la rascruce de multe culturi. Atat pozitia geografica strategica a natiunii, cat si istoria lunga a acesteia au ajutat la formarea culturii sale unice.
Etnicitate, limba si religie
Romania gazduieste o populatie de 21.457.116 de persoane. Romanii etnici reprezinta 83,4% din populatia tarii. Unguri, romi, ucraineni, germani si altii constituie restul populatiei. Limba romana este limba oficiala a tarii si este vorbita de 85,4% din populatie. Maghiara si romana sunt vorbite de 6,3% si, respectiv, 1,2% din populatie. Crestinii ortodocsi din est constituie 81,9% din populatia Romaniei. Crestinii protestanti, romano-catolicii, atei si altii reprezinta 6,4%, 4,3%, 0,2% si, respectiv, 0,9% din populatia tarii.
Bucatarie
Bucataria romaneasca este un amestec divers de traditii culinare indigene si straine. O gama larga de supe este consumata in tara si grupata in categoria ciorba. Aceste supe pot fi supe de peste, supe de carne sau legume, etc. Sucul de lamaie, otetul, sucul de oua, etc., sunt folosite pentru a adauga aroma supelor. Carnea de porc este cea mai des folosita carne in bucataria romaneasca. Carnea de vita, mielul si pestele sunt, de asemenea, consumate pe scara larga.
O jertfa de porc in ziua lui Ignat este un ritual comun in Romania rurala. Mielul este servit la Paste. Clatitele romanesti sunt gustari populare si sunt umplute cu carne macinata, gem sau branza. Vinul este cea mai populara bautura din tara. Romania este al noualea cel mai mare producator de vin din lume.
Imbracaminte
Desi majoritatea romanilor poarta rochii in stil modern in zilele noastre, haine traditionale sunt inca purtate in locatiile indepartate din tara. Astfel de imbracaminte este purtata si la ocazii speciale, in special la evenimente populare si etnografice acolo unde femeile poara ie iar barbatii camasi barbatesti populare.
Tinuta traditionala pentru barbati include o camasa alba, pantaloni albi, palarie, vesta sau pardesie si o curea. Aceste imbracaminte sunt de obicei puternic brodate. Tinuta traditionala pentru femeile romanesti include o camasa alba si o fusta alba, sau o rochie alba. Camasa sau rochia este decorata frumos cu dantela si broderii florale colorate.
Un sort bogat ornamentat este purtat sub talie, fie in fata, atat pe fata, cat si pe spate. Se numeste fotã. Este confectionat din lana sau bumbac amestecat cu lana. Acopera complet funda sau o acopera pana la tiv. De asemenea, femeile poarta o marama, o coafura brodata in forma de esarfa. Natura lucrarilor de broderie, forma si lungimea acestor imbracaminte variaza intre regiuni.
Literatura, arta si meserii
Literatura orala a dominat scena literara timpurie din Romania. Baladele au fost populare intre secolele XVI si XIX. Spectacolele de balada au implicat adesea cantarea povestilor pastorale insotite de muzica cantata pe un lautar sau un tir. Povestea Dracula din Romania este renumita la nivel international.
Ion Creanga este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani din secolul al XIX-lea, care a folosit tehnici traditionale de povestire in memorii si opere de fictiune produse de el. Astazi, scriitorii romani scriu proza si poezie acoperind o mare varietate de genuri literare.
O serie de forme de arta si mestesuguri pot fi observate in Romania. Sculptura din lemn, ceramica si covor din lana sunt cateva dintre mestesugurile traditionale romanesti. Costumele populare ale tarii sunt o sarbatoare pentru ochi, intrucat prezinta broderii si margele elaborate.
Viata si societate
Desi societatea traditionala romaneasca a prezentat o partinire patriarhala, regimul comunist din tara a permis femeilor sa primeasca educatie si sa intre in forta de munca. Astazi, un numar mare de femei din Romania sunt angajate. Cu toate acestea, femeile continua sa fie mai putin reprezentate in posturile superioare in ocuparea fortei de munca, administratie, politica si afaceri.
De asemenea, femeile castiga mai putin decat barbatii in multe domenii de munca. Se asteapta ca femeile care lucreaza in afara casei sa indeplineasca sarcinile gospodariei si sa se implice in activitati de ingrijire a copiilor. In ciuda influentei pozitive a regimului comunist asupra abilitarii femeilor, femeile au suferit foarte mult in timpul stapanirii lui Ceaucescu (ultimul lider comunist al Romaniei).
Ceausescu credea ca, cu cat populatia este mai mare, cu atat este mai mare forta democratiei. Prin urmare, el a abolit avortul in tara. Interdictia a dus la multe nasteri nedorite in natiune. Astfel, un numar mare de copii au ajuns in orfelinatele tarii.
In mod traditional, majoritatea casatoriilor romanesti au fost aranjate de familia miresei si a mirelui cu ajutorul unui potrivnic. Zestrea a fost platita de familia miresei mirelui. Ceremoniile de casatorie erau elaborate in natura. In mediul rural, aproape intreg satul a fost invitat. Astazi, astfel de casatorii sunt rare si, in schimb, majoritatea casatoriilor se bazeaza pe relatii romantice, iar divorturile sunt mai frecvente.
Datorita spatiului si finantelor limitate, dimensiunea gospodariei tinde sa fie mare in Romania, cu cateva generatii care locuiesc impreuna. Cu toate acestea, familiile nucleare sunt mai frecvente in orase decat in zonele rurale. Desi mostenirea a fost patrilineala in trecut, femeile mostenesc si proprietatea in zilele noastre.
Romanii sunt bine cunoscuti pentru natura lor generoasa. Sunt priviti ca oameni calzi si ospitalieri. Se asigura ca oaspetii care viziteaza casa lor sunt bine hraniti. Barbatii isi manifesta respectul fata de femei printr-un sarut pe mana, un varf de palarie sau oferind un loc unei doamne.
1 comment
Interesant articolul, multumesc pentru informatie.
Comments are closed.