Cum ajungi la ceea ce semnifica mindfulness?

0 Shares
0
0
0

Pentru a putea sa ne bucuram de starea de bine pe care ne-o aduce o meditatie mindfulness in viata de zi cu zi, este nevoie sa urmam anumiti pasi, astfel incat sa reusim cat mai repede sa regasim beneficiile acesteia in viata noastra. Nu este nimic foarte complicat sau dificil, iar acest lucru va fi evidentiat in cele ce urmeaza.

Gasirea locului potrivit pentru meditatie

Gandeste-te la un loc unde nu vei fi intrerupt sau unde sa iti fie distrasa atentia. Poate fi o incapere a casei tale, in curte sau chiar la umbra unui copac intr-un parc. Totusi, este necesar ca acest loc sa fie unul linistit, departe de zgomotul vietii cotidiene.

Daca vrei, chiar poti amenaja un astfel de loc, special pentru a medita, iar pentru acest lucru poti amenaja cu anumite obiecte care te inspira si te calmeaza, poti adauga poze cu locuri care iti plac, poti folosi chiar si betisoare parfumate sau lumanari.

Simte-te confortabil

Atunci cand meditezi, cel mai probabil vei petrece o anumita perioada de timp intr-o anumita pozitie, de aceea este foarte important sa te simti confortabil.

De aceea, este important sa ai grija inclusiv de temperatura camerei in care te afli si poti sa optezi pentru o patura sau niste perne, in cazul in care vrei sa te incalzesti sau te asezi mai confortabil. Este important sa porti haine lejere, care sa nu te deranjeze sau sa iti distraga atentia.

Ofera-ti timpul necesar

Poti incepe sa meditezi pentru o perioada scurta de timp, chiar si cinci minute fiind suficiente pentru inceput. Atunci cand alegi inca din primele zile sa meditezi pentru o perioada mai mare de timp, ca de exemplu o ora, poti ajunge sa te simti inconfortabil. De aceea, seteaza-ti o perioada scurta de timp, iar daca te simti bine, poti mari timpul necesar meditatiei pe parcurs.

Incearca sa iti setezi un cronometru astfel incat sa nu fi tentat sa verifici in permanenta timpul petrecut in meditatie. Trebuie sa te asiguri totusi ca atunci cand cronometrul va suna, alarma sa nu fie foarte stridenta, ci sa optezi pentru o muzica linistitoare sau o muzica usoara de pian.

Incearca diferite pozitii

In timp ce majoritatea oamenilor asociaza meditatia cu statul in pozitia lotus, aceasta nu este singura varianta de a medita. Poti medita fie pe podea sau pe scaun, sa mergi sau sa stai in pozitia culcat. Poti opta pentru diferite pozitii, folosind perne sau orice te ajuta sa te simti natural, caci nu exista nici o varianta gresita de a medita.

Trebuie sa ai grija ca atunci cand alegi sa meditezi in pozitia culcat, sa nu ajungi sa adormi, caci este foarte posibil ca atunci cand incepi sa meditezi sa ajungi intr-o stare asemanatoare visarii si sa adormi.

Respira adanc

Este important sa devii constient de modul cum respiri, observand fiecare inspiratie si expiratie. Simte fiecare flux de respiratie din corpul tau, modul cum se umplu plamanii, ca mai apoi modul in care aerul iese din corp. Incearca sa prelungesti si sa adancesti fiecare respiratie.   Respiratia profunda te ajuta sa iti relaxezi atat mintea, cat si corpul.

Observarea respiratiei este, prin urmare, o practica de mondfulness . Poti sa iti exersezi respiratia pe toata durata  meditatiei.

Tu nu esti gandurile tale

Pe masura ce meditezi, trebuie sa iti amintesti in permanenta ca ai control asupra gandurilor si emotiilor care apar. Atunci cand observi ca ganduri sau emotii apar, insa nu vrei sa le acorzi prea multa atentie, trebuie sa le eliberezi si sa alegi sa nu te focusezi asupra lor.

Toate acestea pot fi foarte folositoare atunci cand vrei sa schimbi gandurile negative care apar, astfel incat sa poti sa le eliberezi si sa nu te afecteze.

Nu trebuie sa te ingrijorezi atunci cand mintea ta ajunge sa fie plina de ganduri de tot felul. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa practici mereu acest tip de meditatie.

Intoarce-te la respiratie

Ori de cate ori esti distras de zgomote, ganduri sau orice altceva, intoarce-te la tehnica respiratiei. Ori de cate ori te confrunti cu ganduri sau emotii neplacute, revino la respiratie.

Cand te concentrezi asupra respiratiei, trebuie sa re simti si sa fi neutru, astfel incat sa nu ajungi sa te gandesti care este modul in care respiri sau felul in care practici meditatia.

Trebuie sa intelegi ca este un lucru normal si obisnuit sa ajungi sa fi distras sau ca gandurile sa apar in mintea ta fara nici un efort suplimentar.

Concentreaza-te pe prezent

Unul dintre scopurile meditatiei mindfulness este sa te ajute sa te concentrezi pe momentul prezent. Este foarte usor pentru mintea si emotiile tale sa se indrepte spre viitor, insa corpul tau traieste mereu in momentul acela din prezent. De aceea, multe dintre practicile mindfulness sunt conduse de catre corp.

Daca vei simti ca mintea ta o ia razna, trebuie sa iti indrepti atentia catre corp, in special catre respiratie. Trebuie sa te concentrezi doar asupra momentului din prezent.

 

0 Shares
You May Also Like