Cum sa bei sanatos cafea?

0 Shares
0
0
0

In functie de modul in care o utilizezi, cafeaua poate fi un energizant sau, dimpotriva, te poate duce in extrema cealalta. O ceasca de cafea la micul dejun, alta in timpul navetei de dimineata, cateva latte-uri la birou si un espresoo dupa cina – sunt un obicei sanatos sau este vorba despre dependenta?

Cafeaua poate stimula temporar vigilenta, creste performantele si imbunatateste puterea de concentrare. Insa, inainte de a-ti turna o alta ceasca de cafea, specialistii iti amintesc ca ingredientul principal al acestei bauturi este cofeina, un medicament si nu un nutrient necesar pentru o viata sanatoasa, cum sunt vitaminele si mineralele.

Si, ca in cazul oricarui medicament, exista modalitati corecte, dar si gresite, de utilizare.

Prea multa cofeina poate duce la probleme de sanatate

Cofeina este sanatoasa si benefica organismului, dar cu masura – mai exact 2.5 mg pe kilogram greutate corporala. Prea multa cofeina, insa, poate genera probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiune arteriala, oase fragile, probleme cu somnul si iritabilitate.

Cofeina din cafea este periculoasa pentru copii

Parintii fac uneori greseala de a permite copiilor sa consume cafea pentru a inlocui bauturile nutritive pentru copii, insa cofeina din cafea este deosebit de periculoasa pentru copiii mici si adolescentii cu oase in crestere. Cofeina elimina calciul din oase si poate intarzia cresterea sau chiar slabeste oasele.

Cu fiecare 170 ml de cafea consumata se pierd cinci miligrame de calciu. Vestea buna este ca aceasta pierdere poate fi prevazuta prin adaugarea a doua linguri de lapte in cana de cafea, sau prin a face un latte folosind Caprimo Irish Cappuccino 1 kg.

Cum sa bei cafeaua?

Unii oameni metabolizeaza cofeina mai bine decat altii. Asculta-ti corpul pentru a stii cand poti spune da pentru acea cana suplimentara de cafea si care este ora cea mai potrivita pentru ultima ceasca de cafea dintr-o zi fara a interfera cu somnul.

Care este cantitatea recomandata de cofeina?

Majoritatea cercetarilor sugereaza ca intre una si trei cani de cafea pe zi, adica pana la 300 miligrame de cofeina, nu au efecte negative la majoritatea oamenilor sanatosi. Cu toate acestea, femeile insarcinate, persoanele cu boli de inima sau ulcere peptice si persoanele in varsta pot fi mai sensibile la efectele cofeinei si li se recomanda precautie.

Atentie la consumul de cofeina

Cantitatea de cofeina a unei cafele este conditionata de metodele de prajire utilizate, de prepararea cafelei si, desigur, de marimea canii. Mai mult, cofeina se mai gaseste si in bauturile racoritoare, in ceai, in ciocolata si chiar in medicamente.

Deci, aportul zilnic de cofeina poate fi mai mare daca am consumat oricare din produsele care contin cofeina, el nelimitandu-se numai la cea luata din ceasca de cafea.

Atentie – unele medicamente interfereaza cu cofeina. Daca esti consumator de cafea intreaba-ti medicul daca medicamentul pe care il iei iti permite sa iti mai bei cafeaua zilnica.

Simptomele lipsei cofeinei

Bautorii de cafea obisnuiti care sar peste doza lor zilnica, pot suferi uneori de simtomele lipsei cofeina. De obicei acestea apar sub forma durerilor de cap sau somnolenta si dispar in 24 – 48 de ore, sau imediat dupa obtinerea unei doze de cofeina.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.