Ridurile sunt considerate a fi unul dintre cei mai mari dusmani ai femeilor. Acestea reprezinta o cuta, un sant sau o indoire sub piele. Ele se impart in doua categorii, si anume riduri fine (riduri de suprafata) sau riduri profunde.
Persoanele care se confrunta cu ridurile fine cu siguranta vor cauta cel mai bun tratament riduri, asa ca vom discuta mai multe detalii legate de acest aspect, in urmatoarele randuri.
Mai intai de toate insa, este important sa amintim faptul ca ridurile apar odata cu trecerea timpului, ele fiind o parte a procesului de imbatranire, astfel ca odata ce anii trec, pielea devine mai subtire si mai uscata, mai putin elastica si nu se mai poate proteja de daune. Din acest motiv, apar ridurile. Expunerea la soare, expresiile faciale (zambet continuu, incruntare), pot sa provoace aparitia ridurilor.
Ei bine, in continuare vom vedea care sunt solutiile cele mai indicate pentru tratarea ridurilor:
Medicamente
Retinoidele topice sunt derivate din vitamina A si se spune ca acestea reduc ridurile fine, unele pigmentari si rugozitatea pielii. Acest tip de medicament poate face mai usor pielea sa arda lumina soarelui, asa ca pacientul trebuie sa-l utilizeze cu un program de ingrijire a pielii pentru a proteja pielea. Efectele adverse posibile includ uscaciunea, mancarimea, senzatia de arsura, furnicaturile si roseata.
Dermabraziunea
Dermabraziunea este o procedura chirurgicala care implica indepartarea sau abraziunea controlata a straturilor superioare ale pielii cu smirghel sau alte mijloace mecanice. Dermabraziunea este folosita pentru a indeparta ridurile fine, tatuajele, cicatricile cauzate de acnee si alte tipuri de cicatrici.
Poate provoca socuri, umflaturi si roseata. Acestea se estompeaza in general dupa 2 saptamani, dar unele rozuri pot ramane timp de mai multe luni. Rezultatele dorite nu sunt imediate si pot dura cateva luni.
Microdermabraziunea
Microdermabraziunea utilizeaza un vid puternic pentru pulverizarea microcristalelor de oxid de aluminiu pe toata suprafata pielii. Procedura elimina straturile cele mai exterioare ale celulelor pielii si stimuleaza cresterea celulelor in straturile subiacente ale pielii.
Acest tip de tratament se spune ca ajuta la aspectul mai proaspat si mai fin al pielii, precum si diminuarea aspectului liniilor si ridurilor, porilor extinse, pielii grosiere si deteriorarii soarelui. Pacientul poate avea roseata usoara in zonele de piele tratata. Este necesara repetarea tratamentelor pentru ca rezultatele sunt temporare.
Terapie cu laser
Laserul, sursa de lumina si tratamentul cu radiofrecventa (RF) distrug stratul exterior al pielii cu un fascicul laser, in timp ce derma sau pielea care se afla sub piele este incalzita. Aceasta stimuleaza dezvoltarea de noi fibre de colagen. Cand rana se vindeca, pielea noua este mai lina si mai stransa, dar resurfacarea laser ablativ poate dura cateva luni pentru a se vindeca.
Terapiile noi folosind tehnologia laser se pot vindeca mai repede, iar dupa efectuarea unui asemenea tratament, pielea se simte mai ferma si apare reimprospatata dupa mai multe tratamente, iar timpul de recuperare este mai rapid, dar sunt necesare mai multe tratamente, iar rezultatele sunt mai subtile.
Botox
Toxina botulinica de tip A, cunoscuta sub numele de Botox, blocheaza semnalele chimice care cauzeaza contractarea muschilor. Este folosit pentru a trata o serie de afectiuni medicale, precum si pentru a trata ridurile. Se injecteaza in doze mici in muschii vizati. Daca muschii nu se mai pot strange, pielea se aplatizeaza, facand un aspect mai putin sifonat si mai neted.
Botoxul poate reduce liniile de pe frunte, liniile de incruntare intre ochi si “picioarele cioara”, in jurul colturilor ochilor. Tratamentele dureaza, in general, 3 luni , astfel incat sunt necesare injectii repetate.
Acid hialuronic
Acidul hialuronic indeparteaza ridurile prin umplerea acestora. Aceasta procedura ofera cele mai rapide trezultate, pentru ca dupa doar 5 minute de la inceperea procedurii, ridurile vor disparea complet. Trebuie precizat insa ca si acest tratament impotriva ridurilor trebuie repetat periodic.
Antioxidantii
Acestia includ vitaminele A, C si E, precum si beta-carotenul. Produsele care au antioxidanti pot furniza o protectie solara (desi ar trebui sa poarte inca protectie la soare ) si sa imbunatateasca usor ridurile.
Alfa-hidroxi acizi. Acestia sunt asa-numitii “acizi de fructe” si includ acidul glicolic si acidul lactic. Preparatele care contin acesti acizi de fructe sunt destul de sigure si nu produc decat iritatii usoare si temporare. Imbunatatirea pe care o produc este totusi relativ subtila.
Retinoidele (tretinoin, Retin-A, Renova)
Dintre tratamentele medicale, aceasta este de departe cea mai dovedita si mai eficienta metoda de a imbunatati semnele de imbatranire, cum ar fi pigmentarea inegala si incretirea. La inceput, aceste medicamente provoaca roseata si peeling. Desi acest lucru poate fi neplacut, ameliorarea survine atunci cand peelingul se opreste.
Resurfactie cu laser
Medicii pot utiliza lasere pentru a stimula productia de colagen a pielii, care infrumuseteaza pielea. Exista diferite tipuri de lasere si ar trebui sa intrebati medicul dumneavoastra despre cat de multe tratamente veti avea nevoie pentru a scapa de riduri.
Chirurgie plastica
Liftingul facial, ascensoarele si alte operatii cosmetice ajuta unii oameni. Pentru altii, sunt suficiente mai multe proceduri minore. Discutati-le cu medicul inainte de a va decide ce procedura vreti sa faceti.
Terapia cu ultrasunete
FDA a aprobat o tehnica numita Ultherapy care utilizeaza ultrasunete intr-o tehnica neinvaziva pentru a ridica si strange pielea pe fata, gat si barbie. Poate fi folosit si pe riduri din zona pieptului.
Asadar, toate aceste proceduri sunt utile in lupta impotriva ridurilor, insa este necesar sa discutati cu medicul pentru a afla care procedura vi se potriveste.