Protezele din silicon – avantaje şi dezavantaje

0 Shares
0
0
0

Protezele din silicon sunt o direcție destul de nouă în stomatologie. În ortopedia modernă, siliconul este folosit destul de des, deși trebuie menționat că definiția pentru proteze dentare din silicon nu este în întregime exactă.

Ce este o proteză din silicon

Siliconul în fabricarea protezelor dentare detașabile se foloseşte pentru baza de proiectare și, uneori, de fixare. Protezele din silicon includ diferite tipuri de structuri flexibile detașabile utilizate atât pentru proteze parțiale, cât și pentru cele complete.

Construcțiile dentare din silicon pot fi utilizate în cazul pierderii unuia sau mai multor dinți.

Avantaje și dezavantaje

În comparație cu protezele acrilice, protezele din silicon au următoarele avantaje:

  • Sunt mai subtile
  • Sunt mai confortabile, deoarece nu exercită presiune asupra gingiilor și a dinților adiacenți
  • Se fixează în siguranță de maxilar, iar designul se potrivește perfect pe cerul gurii
  • Instalarea nu necesită rotirea dinților adiacenți
  • Hipoalergenice
  • Arată plăcut din punct de vedere estetic și sunt invizibile pentru ceilalți

Alături de avantaje, modelele din silicon nu sunt lipsite de dezavantaje:

  • Fixarea cu cleme, care poate provoca gingii lăsate și leziuni ale mucoasei
  • Modificări atrofice ale țesutului osos asociate cu presiunea și frecarea crescută a protezei pe membrana mucoasă pe o parte a maxilarului. Dacă designul este instalat pe 1 – 2 dinți, astfel de modificări sunt puțin probabile.
  • Schimbarea frecventă a protezei asociate cu subsidența țesutului gingival.
  • Nu rezistă la sarcini prelungite de mestecat. Din acest motiv, mulți experți nu recomandă plasarea protezelor din silicon pe maxilarul inferior.
  • Cost ridicat. Protezele din silicon costă de 4-5 ori mai mult decât cele din plastic.
  • Vizitele frecvente la medicul stomatolog, din cauza faptului că proteza din silicon nu este lustruită, bacteriile se aşează pe suprafaţa sa aspră, care formează un înveliş dur şi provoacă apariţia halitozei. Doar un medic poate elimina astfel de formațiuni din structură.
  • Dependență.
  • Durată de viață scurtă.

Tehnologia de fabricație

Etapele producției de proteze din silicon:

Pregătirea pentru protezare. Dinţii se curăţă pe cât posibil de diverse depuneri, se trateazpă cariile, se sigilează defectele dentare. Dacă este necesar, se efectuează albirea dinților.

Preluarea modelelor pe care se creează un aspect al fălcilor. Pentru fabricarea matrițelor, se utilizează o lingură specială de amprentare și o masă de plastic.

Realizarea unui aspect al maxilarului. În laborator, matriţele sunt umplute cu gips, care după întărire capătă forma unui dinte și maxilar.
Pe baza modelului obţinut se realizează proteze dentare din silicon.

Instalare

Inainte de a instala protezele din silicon, este necesară evaluarea altor proteze posibile. Datorită faptului că această tehnologie de construcţie este o noutate, pacienţii care folosesc proteze din silicon se plâng de inconvenientul care apare atunci cand sunt purtate.

Protezele din silicon sunt fixate de dinții bont cu ajutorul agrafelor. Dacă nu există nimic de care să se atașeze protezele de silicon detașabile, atunci pot fi folosite implanturi care, după ce au fost inserate în os, devin un suport pentru structură.

Durata de viață

Protezele din silicon sunt durabile. Sunt rezistente la diverşi coloranţi. Protezele moi din silicon au o durată de viață de 5 ani sau mai mult. Cu îngrijire adecvată și controale dentare regulate, puteți prelungi durata de viață a acestui design.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.