Beneficiile consumului de linte

0 Shares
0
0
0

Beneficiile consumului de linteLintele sunt leguminoase de dimensiuni mici, care impacheteaza o doza puternica de nutritie! Fiecare portie contine proteine, fibre si minerale. Iata un ghid pentru diferitele tipuri de linte si modul in care acestea variaza dupa gust, textura si utilizari.

In cazul in care pana acum nu ati gatit linte, cititi pana la final. Aceasta leguminoasa este incredibil de versatila, usor de preparat. Ar trebui sa fie un aliment de baza in camara. Mancarea obtinuta din linte este o decadenta puternica, care se intampla sa fie si sanatoasa in acelasi timp.

Multor gospodine le place sa gateasca diferite tipuri de mancare cu linte, deoarece este un aliment bogat in fibre; desi lintea are un continut ridicat de carbohidrati si proteine, de asemenea.

Sunt delicioase intregi in supe, salate, tocanite, sosuri, dar functioneaza bine si atunci cand sunt curatate. Cand doriti sa faceti mancare si sa folositi linte, boabele trebuie sa stiti ca nu trebuie sa fie inmuiate peste noapte, asa cum au nevoie alte leguminoase, eliminand un pas de preparare enervant.

Beneficiile nutritive ale lintei

Lintele sau Lens culinaris, sunt leguminoase – plante care contin seminte comestibile care sunt inconjurate de pielea exterioara protectoare. Se vand pe piata cu si fara acoperirea semintelor, precum si intregi sau divizate, ceea ce afecteaza textura si timpul de gatit. Lintele sunt o sursa excelenta de proteine ​​cu potential de a reduce riscul de boli de inima.

Acum, ca o baza in multe culturi, similar cu beneficiile quinoa, lintea este un minunat aliment nutritiv dens pentru a-l adauga la dieta ta. Lintea uscata este compusa din aproximativ 8% apa, 26% proteine, 63% glucide totale si 42 pana la 47% amidon. Boabele de linte sunt incarcate cu minerale si sunt o sursa deosebit de buna de magneziu, calciu, potasiu, zinc si fosfor.

Semnul lor distinctiv este ca au un continut ridicat de aminoacizi esentiali numit lizina, pe care alte boabe in au dar intr-un continut scazut. Cu toate acestea, le lipseste un alt triptofan aminoacid esential, asa ca asigurati-va ca obtineti surse din carne sau din alte cereale.

O portie de linte, aproximativ 1/4 cana uscata contine aproximativ 180 de calorii, 11 grame de proteine, mai putin de 1 gram de grasime, 32 de grame carbohidrati, 1 gram de zahar si 19 grame de fibre. Pentru micronutrienti; 40 mg calciu, 2,5 mg fier, 42 mg magneziu, 105 mg fosfor, 480 mg potasiu si 1,5 mg zinc.

Tipuri obisnuite de linte

Mancarea sanatoasa nu trebuie sa fie plictisitoare, mai ales atunci cand ai cel putin 12 varietati de linte din care sa alegi, care variaza dupa gust si textura. Urmatoarele tipuri sunt cele mai frecvent utilizate pentru diferite tipuri de preparate. De asemenea, sunt disponibile pe scara larga in magazinele alimentare sau pe https://vegis.ro/blog/totul-despre-linte-beneficii-remedii-si-retete/.

Linte brune

Lintea bruna este cea mai comuna si isi mentine forma in timp ce gatesti. Are o aroma uniforma, blanda si pamanteasca si o textura cremoasa. Aceste boabe de linte sunt bune aruncate in salate, dar se adauga si la supe si tocanite si sunt bune pentru curatare.

Timp de gatit: aproximativ 20-30 minute.

Linte rosii

Culorile de linte rosie pot varia de la galben / auriu pana la portocaliu stralucitor sau rosu. Au un gust usor mai dulce si tind sa isi piarda forma si descompunerea lor pana la o consistenta a piureului in timpul gatitului. Din acest motiv, sunt ideale pentru supe, dal indian, sau in curry, unde aceste tipuri de linte au fost folosite ca ingredient primar de secole.

Timp de gatit: aproximativ 15 minute.

Linte verzi

Lintea verde este mai mare si similara cu lintea bruna. Boabele de linte verde sunt brun-verzui pal, precum mazarea uscata, sau reperat cu nuante brune. Se pastreaza relativ ferm si au o aroma usoara.

Timp de gatit: aproximativ 10 – 20 minute.

Linte negre

Boabele de linte neagra sau linte beluga neagra sunt mici si stralucitoare. Isi tin bine forma si iau aspectul de caviar atunci cand sunt gatite. Textura lor moale si aroma profunda si robusta ii permit sa fie utilizata in orice reteta care solicita linte, mai ales atunci cand doriti o anumita variatie de culoare.

Versiunea cu coada se numeste linte alba, de asemenea, gasita ca „urad daal” in supermarketuri. Sunt obisnuite in gatitul indian. Pregatirea soiului dezgolit va avea ca rezultat o textura mai moale.

Timp de gatit: aproximativ 25-30 minute.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like