Cozonacul sau painea de Paste a romanilor

0 Shares
0
0
0

Cozonacul sau painea de Paste a romanilorAluatul cu drojdie de cozonac umplut cu stafide, nuci sau migdale este o paine imbogatita, care este aproape ca o prajitura. Este facut in mod traditional pentru ocazii speciale, cum ar fi Craciunul sau Pastele. Dar in acest articol este vorba despre sarbatoarea Invierii, atunci cand natura revine la viata.

Pastele este momentul pentru oua – oua colorate, oua de ciocolata, oua de plastic si chiar oua de artizanat. Cum poate ramane aluatul cu oua in urma? Reteta de cozonac este inspirata din traditionala paine de Paste a romanilor( dar nu numai a lor) – cozonacul. 

In Romania, nu in foarte multe familii se pastreaza traditia de a coace proprii cozonaci, de aceea, Boromir Market a decis sa ofere tuturor posibilitatea de a se bucura de ei la fiecare masa de sarbatoare, tot ceea ce trebuie sa faci este sa verifici cozonaci pret pe site-ul lor si sa alegi sortimentul dorit.

Painea de Paste in Europa de Est

Sarbatorile traditionale din Europa de Est prezinta paini minunate, in special pentru Pasti si Craciun. Acestea sunt imbogatite cu numeroase ingrediente si unele dintre ele seamana aproape cu un tort ,Kulich rusesc este un exemplu, iar cozonacul este altul.

Exista retete similare cu acestea in toata regiunea, unele cu suplimente specifice. Cozonacul romanesc suna similar. Aluatul este aproximativ similar, dar versiunea romaneasca include de obicei o umplutura cu nuci marmorate, mac sau ciocolata. O alta reteta de incercat, poate?

Ingrediente pentru cozonac

Desi se numeste paine de Pasti, este mai degraba o prajitura cu drojdie. O felie din acest cozonac este perfecta asa cum este – sau poti face un fel de paine prajita franceza sau un sandwich cu unt de arahide si banane. Versiunile acestei paini variaza de la simpla la plina pana la refuz cu fructe si nuci. Exista deci ingredientele standard pentru cozonac si ingredientele si aromele imbogatitoare.

Faina : in aceasta reteta va functiona o faina buna pentru toate scopurile sau faina de paine. Ca intotdeauna, foloseste o versiune de buna calitate.

Drojdie : versiunile traditionale incep cu crearea unei maia, fie cu putina drojdie, fie cu un starter pentru aluat. Aici  se foloseste drojdie uscata activa. Ai putea sari peste pasul de activare folosind drojdie instantaneu sau sa folosesti starterul de hidratare 100% pentru aluat. Daca utilizezi un starter pentru aluat, redu faina si laptele in consecinta.

Sarea : Sarea este importanta in fabricarea painii. In cantitatile potrivite, intareste glutenul, dar daca adaugi prea multa, ucide drojdia. Foloseste sare egala cu 1,5% pana la 2,5% din greutatea fainii.

Zahar : Aceasta este o paine imbogatita usor indulcita. Ai putea dubla zaharul, dar prea mult zahar din aluat va reduce activitatea drojdiei. Deci, daca zaharul adaugi mai mult zahar, trebuie sa te pregatesti pentru perioade mai mari de crestere.

Lapte : laptele face cozonacul mai fraged. Foloseste orice lapte pe care il ai, indiferent daca este integral sau fara grasimi, desi preferinta este sa folosesti lapte integral.

Unt : Untul adauga arome si ajuta painea sa creasca mai mult in cuptor. De asemenea, creste durata de valabilitate a produsului.

Oua : ouale fac ca aceasta paine sa fie mai asemanatoare prajiturii. Nu te zgarci, de fapt, pentru un cozonac bun, creste numarul de oua din reteta cu 1 sau 2 si redu laptele cu ¼ C pentru fiecare ou suplimentar.

Daca nu ai indemanarea necesara de a pregati acasa acest preparat traditional romanesc, Boromir iti sta alaturi oricand ai nevoie de ceva gustos.

0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.